Отлична презентация на високо ниво – това е обичайният начин,

...
Отлична презентация на високо ниво – това е обичайният начин,
Коментари Харесай

Кутия зърнена закуска за 40 долара променя завинаги историята на Airbnb

Отлична презентация на високо равнище – това е нормалният метод, посредством който прохождащи компании печелят вниманието на огромни вложители.

Не такава обаче е историята на Airbnb, споделя основният й изпълнителен шеф Брайън Чески. Той и другите двама съоснователи реализират пробив с кутии зърнени закуски на стойност 40 $.

Събитията са изцяло действителни, а триумфът е плод на чиста случайност, уверен е Чески, който връща лентата обратно по време на неотдавнашно събитие в Stanford Graduate School of Business, написа CNBC.

Когато Чески и двамата му сътрудници - Джо Гебия и Нейтън Блехарчик започват компанията през 2008 година, вложителите са скептични към концепцията хората да канят непознати в домовете си за краткосрочни нощувки.

Отхвърлено от света на рисковите вложители, триото се обръща към личните си клиенти за набиране на средства, споделя Чески.

Като вид на закуска в Airbnb, те оферират собственоръчно направени кутии със зърнени закуски, върху които слагат фотоси на тогавашните претенденти за президент на Съединени американски щати Барак Обама и Джон Маккейн.

Идеята жъне забележителен триумф и печели утвърждението на клиентите, а младите бизнесмени продават повече от 1000 кутии и натрупват в началото положение в размер на  30 000 $.

Инвеститорите бързо насочват вниманието си към новата компания. Пол Греъм, съосновател на софтуерния акселератор за стартъпи Y Combinator, взема решение да предложи инвестиция точно поради зърнената закуска.

" Ако съумеете да убедите хората да заплащат по 40 $ за кутии зърнени закуски, които в действителност костват 4 $, може би няма да ви е толкоз мъчно да убедите непознати да живеят дружно под един покрив ", споделя Греъм на триото.

Y Combinator е виновен за една от най-ранните вложения в Airbnb, като съгласно Crunchbase, дава на тогавашния стартъп 20 000 $ в подмяна на 6% от компанията.

Днес пазарната капитализация на Airbnb възлиза на 75,13 милиарда $. Компанията е един от моторите в основаването и популяризирането на актуалната промишленост за настаняване по поръчка. Тя канализира една елементарна на пръв взор концепция в сполучлив бизнес, който първоначално е отритнат от вложителите.

Това може би в никакъв случай нямаше да се случи без зърнените закуски, отбелязва Чески в обява в Medium през 2015 година " Инвеститорите, които ни отхвърлиха, бяха умни, далновидни хора и съм сигурен, че по това време не изглеждахме доста впечатляващо ", добавя той.

Историята на Airbnb е единствено един от доста образци, които потвърждават, че въпреки да е мъчително, отхвърлянето от първия път не всеки път значи неуспех за започващите компании.

Главният изпълнителен шеф и съосновател на Bumble Уитни Улф Херд е отхвърляна от вложители няколко пъти, до момента в който  опитвада пусне приложението за запознанства, споделя самата тя на Фестивала на концепциите в Аспен предишното лято.

Инвеститорите не били въодушевени от концепцията дамите сами да стартират диалози и декларирали, че платформата ще се провали, тъй като опонира на обществените правила, спомня си Улф Херд.

Тя употребила " не " -то като мотивация и доказателство, че концепциите ѝ са ориентирани към бъдещето.

" Пренастроих мозъка си още от първия ден: всякога, когато получавах афектиран имейл, туит или някой вложител ми споделяше, че концепцията за Bumble е глупава, аз не спирах да се вълнувам от нея. Хората нормално не умеят да виждат неща, които към момента не съществуват действително, тъй че просто би трябвало да вярваш в себе си. ", добавя основателката на компанията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР