Отличията бяха връчени от Боян Ботйов, председател на фондацията, по

...
Отличията бяха връчени от Боян Ботйов, председател на фондацията, по
Коментари Харесай

Кметът на Видин бе награден с плакет и почетна грамота от Общонародна фондация „Христо Ботйов“

Отличията бяха връчени от Боян Ботйов, ръководител на фондацията, по време на среща в Регионална библиотека „ Михалаки Георгиев “ във Видин. На събитието потомъкът на рода на великия български стихотворец и бунтовник показа малко известни обстоятелства от биографията и творчеството на Христо Ботев, както и изданията, отдадени на неговия креативен и витален път. Сред тях са персоналното му тефтерче, документалният му списък, достоверните му стихове и журналистика, множеството под съставителството на доайена на Ботевознанието, проф. Николай Жечев.
На срещата участваха заместител регионалният шеф на Видин Анжело Методиев, представители на културни институции, учители и възпитаници. Боян Ботйов описа любопитни детайлности за Ботевия жанр, за четниците на Христо Ботев, трима от които са родом от Видинския край, за познанството му с Васил Левски, за контактите му с други огромни наши възрожденци, за достоверните исторически обстоятелства, които сочат, че българският бунтовник е намерил гибелта си във Врачанския Балкан на 1 юни в пердах, прострелян от черкезин, а не от ръката на собствен въстаник, каквато версия има и други


След представянето Боян Ботйов връчи на кмета на Община Видин Огнян Ценков, от името на управлението на фондацията, плакет и грамота за принос в одобряването на духовните полезности, свързани с концепциите, живота и творчеството на Христо Ботев. Потомъкът на Ботевия жанр назова видинския кмет съидейник, който подкрепя и издаването на книгата „ Христо Ботйов – Из публицистиката и писмата му “, излязла от щемпел през 2018 година Огнян Ценков изрази своята признателност за високото отличие и дефинира срещата с Боян Ботйов като извънредно потребна. „ Всички ние сме закърмени със стиховете на Ботев и по този начин ще е и отсега нататък. Нашите национални герои като Христо Ботев и Васил Левски постоянно ще останат на почетно място в историята ни и с тази среща реализираме тъкмо това – срещаме се с историческите обстоятелства и съхраняваме националната памет “ – сподели Ценков.
Боян Ботйов е правнук на военачалник Кирил Ботев, брат на гениалния български стихотворец. Автор и съставител е на редица издания, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, изследва и издава родословното му дърво по бащина и майчина линия. За публичната си и родолюбива активност Боян Ботйов е отличаван с плакети и почетни грамоти от разнообразни държавни и общински институции, както и неправителствени организации. Общонародната фондация е учредена през 1994 година и съхранява паметта на националния воин Христо Ботев, неговите четници и съратници.
Срещата с Боян Ботйов се провежда от Община Видин и Регионална библиотека „ Михалаки Георгиев “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР