Отличието е за заслугите на дипломата за задълбочаването на двустранните

...
Отличието е за заслугите на дипломата за задълбочаването на двустранните
Коментари Харесай

Президентът награди с орден Мадарски конник китайския посланик

Отличието е за заслугите на дипломата за задълбочаването на двустранните връзки сред България и Китай.

Китай е значим сътрудник за България и се употребява с огромно почитание като страна със забележителна история, просвета и обичаи. С впечатляващо икономическо и научно-техническо развиване, съобщи президентът по време на церемонията.

През 2019 година отбелязахме 70 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. " Горди сме от обстоятелството, че България е втората страна в света, признала Китай. Но аз постоянно наблягам и още един факт, че първата страна, която го призна тогава, към този момент не съществува официално, тъй че ние на процедура сме първата страна, признала Китай ", разяснява Радев.

За целия собствен мандат дипломат Дун Сяодзюн работи неуморно и поредно за разширение и обезпечаване на приемствеността в нашите връзки на другарство и съдействие и работи по този начин, че те да бъдат сложени на една още по-широка и здрава основа, уточни президентът. Особено по време на тестванията и големите ограничавания през световната пандемия от COVID-19 той направи по този начин, че освен да съхраняваме, само че и да надграждаме и политическите контакти, и търговско-икономическото съдействие, и културния, просветителния и научния продан, сподели Румен Радев. Президентът благодари за поддръжката, която Китай оказа на България, за даването на лекарства, персонални защитни средства и здравно съоръжение, добавя Българска телеграфна агенция.

Съвместното доверие, което има сред нашите две страни, и другарството сред народите ни в допълнение се задълбочи, сподели дипломат Дун Сяодзюн. И добави, че съдействието е довело до съответни резултати. Посланикът означи сполучливото посещаване на президента Румен Радев в Китай през 2019 година, както и издигането на връзките сред двете страни на равнище стратегическо партньорство. Вярвам в бъдещото развиване на връзките сред Китай и България, съобщи Дун Сяодзюн.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР