Отличено е изграждането на центрове за настаняване от семеен тип

...
Отличено е изграждането на центрове за настаняване от семеен тип
Коментари Харесай

Бургаски европроект е на финал на конкурс на ЕК за най-добри практики - може да го подкрепите

Отличено е построяването на центрове за настаняване от фамилен вид за социалната интеграция на деца в риск

Българският план „ Изграждане на центрове за настаняване от фамилен вид на територията на Община Бургас в поддръжка на обществената интеграция на деца в риск “, финансиран по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година, е измежду 15-те финалиста в състезанието „ Regiostars “, проведен от Европейската комисия. Това е единственият утвърден български план в състезанието, който се организира от 2008 година насам. Целта на състезанието през тази година е да се покажат най-хубавите практики и насъбран опит по плановете, финансирани от Европейски Съюз и осъществени посредством политиката на доближаване, които биха могли да бъдат привлекателни и вдъхновяващи за други райони на Европейски Съюз, оповестява пресцентърът на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Българският план по Оперативна програма “Регионално развитие” способства за актуалното и съвременно развиване на обществените услуги в град Бургас посредством построяването на 5 центъра за настаняване от фамилен вид в града . Община Бургас е измежду първите в страната, която закрива остарелия вид домове за деца и ги заменя с нови модерни и съвременни, които дават близки до фамилната среда условия за живот и развиване. Създаването на центровете от фамилен вид е част от процеса на деинституционализация в страната. Водещ приоритет е гарантиране правото на децата на фамилна среда и на достъп до качествена грижа и услуги съгласно самостоятелните им потребности.

Изградените центрове по плана по Оперативна програма “Регионално развитие” са ситуирани в разнообразни квартали в град Бургас: в кв. „ Ветрен “ – 2 бр., „ Лазур “ – 1 бр., „ Меден Рудник “ – 1 бр. Сградите оферират богат набор от обществени услуги и услуги за грижи в поддръжка на развиването и интеграцията на 70 младежи, които имат разнообразни потребности. Общата инвестиция в 5-те центъра възлиза на над 3.5 млн. лева БФП по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 година

5-те центъра за настаняване в Бургас са снимани в документален филм за показване на финалистите в състезанието на Европейска комисия и са оповестени на формалната страница на Regiostars:.

Гласуването ще продължи до 15 ноември 2022 година и всеки може да поддържа българския план, като гласоподава за него в онлайн платформата - посредством бутона „ Гласувам за обичаните си планове “.

Комисарят по въпросите на доближаването и промените госпожа Елиза Ферейра ще награди любимците от онлайн гласуването на публична гала, която ще се организира на 17 ноември 2022 година в Евора, Португалия.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР