Откровен разговор със студентите от ВТУ Св.Св. Кирил и Методий“

...
Откровен разговор със студентите от ВТУ Св.Св. Кирил и Методий“
Коментари Харесай

Депутатът от БСП Явор Божанков пред студенти от ВТУ: В парламента разговорът за бъдещето ни е заменен с дискусия кой бил комунист и кой – не

Откровен диалог със студентите от ВТУ „ Св.Св. Кирил и Методий “ организира националният представител от Българска социалистическа партия Явор Божанков. В зала „ Европа “ на Ректората се организира полемика „ Младите законодатели “ за работата на депутатите и за процеса на законотворчество.

„ Като младеж, който в никакъв случай не се е занимавал с политика, доста хора смятаха, че нямам никакъв късмет да бъда определен за депутат. Напротив – гласоподавателите се интересуват от персони и хрумвания. Моментът да бъде сменено цяло едно потомство в политиката е пристигнал “, стартира описа си Явор Божанков.

„ Голямата тематика пред политиците е бъдещето – по какъв начин продължаваме като общество оттук насетне. Коя система ще даде легитимност на политиката, ще върне доверието на хората и като резултат – младежът ще може умерено да взе участие в нея без терзания, че ще бъде употребен и използван “, сподели Божанков и подсети на младите адвокати от ВТУ, че скоро самите те ще вземат участие в публичния живот.

Народният представител очерта четири вероятни сюжета пред България, без да показва кой от тях е за предпочитане.
„ Първата опция е на идващите избори една от двете огромни партии да надделее с малко и с няколо по-малки партии да сформира коалиция. Най-вероятно нестабилна и също толкоз нелегитимна. Втората опция е коалиция сред двете най-големи сили. Тя би била постоянна, в случай че връзката до тук бе естествена. Отношенията до тук не допускат това. Третият вид е промяна на цялата система и нова Конституция. Това би могло да се случи и след още едно държавно управление. Този вид крие опасности за демократичното развиване, само че ще даде легитимност. В момента хората виждат, че България се е трансформирала в премиерска република и изпълнителната власт взема решенията. Не хората, за които са дали своят вот. Задкулисие, офшорки и секрети сделки подменят вота им. Възможен е четвърти вид – програмно държавно управление на малцинството. По създание либерален сюжети, в който народните представители назначават министрите, на които слагат цели със период и с ясна стратегия. Ако задачата не е изпълнена – сменя се министъра “, изброи Божанков.

„ В Народно събрание диалогът за бъдещето е сменен с диалога кой бил болшевик и кой – фашист “, сподели Божанков. Това се прави за операция на обществото и прикриване на актуалната ни беззащитност. Той уточни, че с промишленост 4.0 и навлизането на изкуствения разсъдък в живота ни след по-малко от 25 години половината работни места ще бъдат изгубени. Вероятно е специалности, които сега са залегнати в българското обучение да нямат никакво приложение в бъдещето. Машините ще създават огромна част от приходите и е значимо по какъв начин този артикул ще бъде разпределян. „ Трябва да сложим въпроса за бъдещето на България в подтекста на Европа. Реалната стопанска система е сменена с администрация. Премълчването на проблемите на Европа е горивото на евроскептицизма, омразата и популизма. Нашата концепция да пътуваме и поддържаме връзка свободно, да живеем дружно без оглед на разликите ни е сложена под опасност “, продължи националният представител. Той разяснява и откъсването на политиците сред „ жълтите павета “ и дребните обитаеми места, което е идентично с откъсването на Брюксел от елементарния европеец.

Божанков получи въпроси от младите адвокати за работата на правна комисия „ Там има съществени юридически пропуски, граничещи с безспорен позор. Дефицит е неналичието на Оценка на влияние на законопроектите. Това се прави официално. Примерът е с антикорупционния закон. Той планува, че общинските съветници не могат да имат връзки с общината и да извършват публични поръчки. Оказа се, че по-голямата част от общинските съветници са в такива връзки. Законът влезе в действие и НСОРБ сподели, че всички съветници ще хвърлят оставки. Един месец след приемането на закона към този момент беше променен. За 200 години Англия е приела близо 3900 закона. С това движение за подобен интервал ние ще приемем 19500. Повечето закони в България се вършат по този начин “, сподели законотворецът.

Младите адвокати задаваха въпроси и за правосъдната промяна. „ Опитаха да вършат политика с нея и в последна сметка я опорочиха. За мен правосъдна промяна стартира от юридическия факултет. Там където произвеждаме фрагментите на системата. Реформата да се случи изпод нагоре. Повече автономност, финансов запас и агентурна мрежа за следователите и прокурорите. Наказанията би трябвало да са за всички и неизбежни. Обикновения човек да почувства правдивост “, сподели Божанков.

Явор Божанков пое ангажимент някои от концепциите, които студентите споделиха в полемиката, да бъдат препоръчани за разглеждане в Правната комисия към Народно събрание. „ Ако съумеете да претворите концепциите си в положително законодателно предложение, ще го предложа в зала. Така ще видите, ще участвате в целия развой по разискването на нормативен акт от първо лице. “, предложи им депутатът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР