Откриването ѝ ще съпътства официалната премиера на книгата на Антон

...
Откриването ѝ ще съпътства официалната премиера на книгата на Антон
Коментари Харесай

Общински институт „Старинен Пловдив” гостува на „Есенни празници на изкуствата Асеновград 2022” с изложба

Откриването ѝ ще съпътства формалната премиера на книгата на Антон Баев, отдадена на Атанас Кръстев – „ Начо On My Mind “ в родния град на Начо Културата

Общински институт „ Старинен Пловдив ” гостува в Асеновград с изложбата „ Алафрангата – отворен прозорец към света ”. Откриването ѝ ще съпътства формалната премиера на книгата на Антон Баев, отдадена на Атанас Кръстев – „ Начо On My Mind ”.

Двете събития ще се случат на 23 септември (петък) от 17:30 ч. в Градска библиотека „ Паисий Хилендарски ” – Асеновград, родния град на Начо Културата, а куратор ще е Амелия Гешева, също асеновградчанка.

Документалната галерия „ Алафрангата – отворен прозорец към света ” е въздействаща илюстрация за това по какъв начин възрожденските къщи на Трихълмието блесват със своя най-характерен детайл – алафрангата, който се смята за знак за просвета и за приобщаване към  европейското. Алафрангата – декоративна ниша в интериора на българската възрожденска къща, е част от прехода от традицията към модерността в градската архитектура през Възраждането – „ по френски фасон “. Експозицията показва ролята на Атанас Кръстев и неговия екип като основатели на огромната реставраторска активност в старинната част на Пловдив и е знак на респект към паметта и делото на популярния асеновградчанин.

Изложбата може да бъде прегледана във фоайето на Градска библиотека „ Паисий Хилендарски ” – Асеновград до 20-ти октомври.

Събитията се осъществят в границите на честванията на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата и са част от „ Есенни празници на изкуствата Асеновград 2022 ”. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР