Откриването на рака в ранните му стадии остава сериозно предизвикателство

...
Откриването на рака в ранните му стадии остава сериозно предизвикателство
Коментари Харесай

Нова крачка в лечението на рака: Мими капани примамват болните клетки

Откриването на рака в ранните му стадии остава съществено предизвикателство в онкологията. Развитието на болестта също се наблюдава мъчно. В опит да преодолеят тези провокации, експерти от университета на Мичиган, Съединени американски щати, са основали дребно устройство за имплантиране, което притегля раковите кафези към себе си за разбор на генната експресия, оповестява уеб сайтът Медгаджет.

 
Микроскопичното устройство съставлява скеле от биоматериал . Проектирано е да разрешава на новите кафези да се заселват в него. Циркулиращите туморни кафези - най-големите опортюнисти при намирането на нов дом, бързо се улавят от скелето.
 
Подобни импланти могат да бъдат сложени тъкмо под кожата в елементарна процедура. Благодарение на тях съществуването даже на отдалечени ракови болести, да вземем за пример на белия дроб, може да бъде открито посредством биопсия на импланта, вместо на белодробна тъкан.

 
Засега устройствата са тествани върху лабораторни мишки с рак . Изследователите са съумели да проучват експресията на 635 гена в клетките, уловени благодарение на имплантите. Направеният разбор се е оказал задоволителен, с цел да се диагностицира болестта и да се предвижда неговото развиване.
 
Миниатюрните " клопки " могат да послужат освен с диагностична цел, само че и като средства за закъснение на разпространяването на рака. Тъй като улавят циркулиращи туморни кафези, устройствата ги лишават от опцията да открият нови места за метастази, изясняват експертите.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР