Откриването на газопровода „Балкански поток беше отложено за 1 януари

...
Откриването на газопровода „Балкански поток беше отложено за 1 януари
Коментари Харесай

Откриването на газопровода „Балкански поток“ беше отложено за 1 януари

Откриването на газопровода „ Балкански поток " беше отсрочено за 1 януари 2021 година. Частта на газопровода в Сърбия е продължение на една от двете тръби на „ Турски поток ", открит при започване на тази година - на 8 януари. По него се доставя съветски газ до Турция, а по-късно в България, Сърбия и Унгария. Проектираната мощ е 13,9 милиарда кубични метра газ годишно. За да доближи газа до крайната точка, минава през компресорни станции в България. Трасето у нас е през Провадия, Плевен и Кула. А политическите реакции в целия свят за този огромен енергиен план са полярни.

Странно е, че няма публично известие от българските управляващи, макар че газопроводът има всички разрешителни и е загазен. Вероятно първо доставки имаше и за Гърция като опит. Имам пояснение на обстоятелството за какво българските управляващи мълчат. Вероятно преди нова да се заяви, че България доставя газ на Сърбия по „ Турски поток " евентуално не е добра вест по отношение на имиджа на българското държавно управление, което достави газ на Сърбия, само че не достави за Северозападна България, съобщи енергийният специалист Христо Казанджиев от „ Български енергиен конгрес " в „ Тази заран ". Общините в този район чака газификация от 10 години, само че не са включени в 10-годишния проект за разширението на газопреносната мрежа, изготвян от „ Булгартрансгаз ". Не са включени Лом, Оряхово и Видин, а кметовете и депутатите от тези общини са поставяли този въпрос, само че министерството на енергетиката се е отнесло индиферентно, сподели Казанджиев. Технически няма спънка за газифицирането на Северозападна България, само че изключването на района, съгласно Казанджиев, евентуално се дължи на някакви ограничавания в съглашението сред България и Русия от 2017 година за развиването на газопреносната мрежа.

Трудно мога да си показва съществуването на удовлетворение при българите от реализирането на плана за газопровода. Той беше сбъднат от непознати компании и парите отидоха отвън България, съобщи специалистът.

Що се отнася до систематичната газова връзка сред Стара Загора и Комотини, тя стана историческа. Трябваше да се включи преди няколко години, а още се бави. Колко време ще се бави е въпрос с нараснала компликация, само че според мен ще се бави до 2022 година, счита Казанджиев. Българите няма защо да се радват, тъй като още сме 100% подвластни от доставките на съветски газ, безапелационен е специалистът. Според него цялата международна общност е уверена, че това е „ Турски поток ", без значение по какъв начин го назоваваме в България

Христо Казанджиев не мисли, че ще има наказания от страна на Съединени американски щати за България поради построяването на газопровода. Експертът уточни, че американските наказания за „ Северен поток 2 " са за неговата морска част, която се построява с част от американски компании.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР