Откриването на една от най-впечатляващите археологически находки в Италия привлича

...
Откриването на една от най-впечатляващите археологически находки в Италия привлича
Коментари Харесай

Показват в Италия безценни скулптури, открити от пенсиониран боклукчия

Откриването на една от най-впечатляващите археологически находки в Италия притегля вниманието на света. Новата галерия, която ще бъде открита този месец в Рим, показва етруски и римски скулптури, извлечени от калта в района Тоскана. Тези скъпи артефакти бяха открити отчасти с помощта на интуицията на пенсиониран боклукчия.

На изложбата, която ще се организира в двореца Квирнале , ще бъдат показани към двадесет и четири бронзови скулптури, датиращи от трети век прочие н. е. до първи век сл. н. е. Те бяха открити при разкопки на руините на античен спа център и след месеци на реституция най-сетне ще бъдат показани на публиката от 22 юни.

Още през ноември предходната година тези открития бяха оповестени за най-голямата сбирка от антични бронзови скулптури, открити в миналото в Италия, и се смятаха за пробив, който ще промени историята. Археолозите в продължение на години подозираха, че в района на село Сан Кашиано дей Бани, където към момента се поддържат известни термални бани, могат да бъдат открити антични руини.

Имаше обаче несполучливи опити за разкриване на артефакти в предишното. През 2019 година започнаха разкопки на дребен имот земя до публичните бани, които са от ренесансовата ера. Въпреки седмиците от разкопки, те откриха единствено няколко стени.

Тогава един пенсиониран боклукчия и локален историк дилетант, Стефано Петрини използваха своята вътрешен глас. Той си спомни, че преди години бил очевидец на части от антични римски колони на стена, от другата страна на публичните бани. Тези колони бяха забележими единствено от забравена градина, която в миналото принадлежела на неговия другар, починал зеленчуков търговец от Сан Кашиано, който отглеждал плодове и зеленчуци за продажба в селски магазин.

Когато Петрини описа за наблюдението си на археолозите, те осъзнаха, че са разкрили вярното място и започнаха разкопките там. Тези открития съставляват истински археологически съкровища и ще разширят нашето схващане за античната италианска история.

Светилището е запечатано при започване на пети век от н.е. , когато античният спа комплекс е зарязан, оставяйки статуите му, непокътнати от епохи от топлата тиня на баните.

Разкопките ще бъдат възобновени в края на юни. Според специалисти, през идващите години ще бъдат открити още, евентуално даже другите шест или дванадест скулптури, за които надписът споделя, че са оставени от Марциус Грабило.

След изложбата в Рим статуите и другите артефакти ще намерят нов дом в музей, който управляващите се надяват да отворят в Сан Кашиано през идващите няколко години.

Петрини се надява, че съкровищата ще донесат " работа, просвета и познания " в неговото село от 1500 души, което се бори с обезлюдяването като огромна част от селските региони на Италия.
 Археолози откриха антични бронзови скулптури в Тоскана
Археолози откриха антични бронзови скулптури в Тоскана

Експертите дефинираха находката като " изключителна "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР