Откриването днес на новия арест и пробационна служба в Благоевград

...
Откриването днес на новия арест и пробационна служба в Благоевград
Коментари Харесай

Заместник-министър Дечев откри новия арест и пробационна служба в Благоевград

Откриването през днешния ден на новия арест и пробационна работа в Благоевград удостоверява устрема на българската страна и в частност на Министерство на правораздаването да дава отговор на актуалните стандарти в Европа за ценене правата на арестантите “.

Това съобщи заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев при формалното разкриване на обекта, като акцентира, че лицата, упрекнати и получили мярка за неотклонение „ задържане под стража “, се смятат за почтени до влизане в действие на неоправдателна присъда. „ Важно е като страна да покажем, че се почита човешката персона и достолепие на всеки един човек, както на арестуваните лица, по този начин и на надзорно-охранителния състав, който от време на време работи при извънредно тежки условия “, уточни Дечев. Ресорният заместник-министър напомни, че страната ни неведнъж е била осъждана за нарушавания на член 3 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида поради неприятните условия в български арести. „ Предпочитам българската страна да дава пари за нови арести, в които има естествени човешки условия и почитание на персоналното достолепие, в сравнение с за санкции по неоправдателни решения на съда в Страсбург “, сподели още Дечев и добави, че според хартата на главните права на Европейския съюз, правото на персонално достолепие е едно от най- значимите права. 
 изображение
На формалното разкриване през днешния ден участваха още заместник-главният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) ст. комисар Цветан Цветков, началникът на Областна работа „ Изпълнение на наказванията “–Благоевград комисар Милан Миланов, кметът на града Илко Стоянов, ръководителят на Общинския съвет Радослав Тасков и други посетители.

Преустроените пространства в Благоевград дават отговор на всички условия, заложени в нормативните документи за изискванията и реда в пенитенциарните заведения. Средствата за ремонта, в размер на 1,6 млн. лв., са от бюджета на ГДИН. До в този момент арестните пространства в града се намираха в постройката на ОД на Министерство на вътрешните работи, а пробационната работа ползваше пространства, предоставени от Областната администрация.

Новият арест е с потенциал за настаняване до 52 арестувани лица. Помещенията са съобразени с интернационалните стандарти за обезпечаване на минимална жилищна повърхност не по-малко от 4 кв. м. за едно лице. Във всяко от тях е построен независим хигиеничен възел, обезпечен е достъп до директна дневна светлина и изкуствено осветяване, отопление и опция за проветряване на помещението. Обособени са още лавка и две пространства за престой навън. Арестът разполага и с лекарски кабинет. На всеки чиновник в новия арест и пробационна работа е обезпечен независим кабинет, планувани и оборудвани са зали за инструктаж, за работа с правонарушители и за психическа помощ.
 изображение
Години наред изискванията в арестите у нас са обект на рецензии в редица отчети от национални и интернационалните организации. В тази връзка Министерството на правораздаването и Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ поставят старания за възстановяване на инфраструктурата в местата за отнемане от независимост. През предходната година беше открит нов арест и пробационна работа в Добрич, построени със средства от бюджета. С финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм следва да бъдат построени нов арест в Самораново и нов арест и пробационна работа в Петрич.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР