Откриване 30.09.2022 г. - 19 ч, Йона Пеловска/ Да Зайн е

...
Откриване 30.09.2022 г. - 19 ч,
Йона Пеловска/ Да Зайн е
Коментари Харесай

Оптика на мисълта, изложба на Йона Пеловска/ Да Зайн в ReBonekrs | 30.09 - 14.10 в ReBonekrs

Откриване 30.09.2022 година - 19 ч,

Йона Пеловска/ Да Зайн е художник/режисьор и лекар по философия, заинтригувана от човешката дарба да генерира действителности. Тя концентрира на изкуството като медиатор сред усещането и сънуването, изследвайки границите на художествения език посредством отворен транс-медиумен метод. Образованието й в кино постановка е продължение на ранното й образование по образни изкуства, което маркира кинематографичните технологии, медиите на светлината и времето, като неин желан живописен инструмент.

Йона Пеловска е притежател на редица стипендии и оценки, и е представяла работата си на фестивали, в университетски институции и галерии в Европа и Северна Амрика. Това е първата й галерия в България.

Извлечена от сънищата, от трептенето на мисълта, моята работа изследва методите, по които сглобяваме сетивната действителност. Какво може да направи една форма, по какъв начин основава връзки и по какъв начин ги губи, до каква степен може да артикулира смисъл? Когато бъде изтласкан до границите си, езикът се разпада, разкривайки смисъл оттатък ограничавания. Така стилът ми произлиза от спирането на описа, от грешката, пропуща, загубата на кохерентност. Той тече през разнообразни медии, които са като транспортни средства на сън/мисъл. От дълбините на мозъка и времето, от антични прозрения и практики на сънуването, моята работа активизира електрическата мощ на новите технологии, с цел да възкреси изкуството като чудодейното ограничаване, което отваря панорама към

безкрайността – изкуството като артикулация сред познатото и непознатото.

Блясъкът на този тайнствен свят - хубостта, която струи из битието, карайки всичко да се разпростира - въодушевява работата ми. Пламъчето може да дойде от лъч светлина, комплициране, концепция, взор, разбъркано чекмедже. И по този начин, поканвам феновете да се объркат, да пропуснат разсъжденията, да позволен непознатото, неразбираемото, да си спомнят забравената тишина на битието. Нека дружно вплетем една лента на Мьобиус от поетично време и рационално пространство в една нова действителност – еднa ониричнa детонация на свят и разум.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР