Откритията днес на планети или техни спътници не може да

...
Откритията днес на планети или техни спътници не може да
Коментари Харесай

Как астрономите наблюдават невидими обекти в Космоса?

Откритията през днешния ден на планети или техни спътници не може да се прави по този начин, както е било по времето, когато са направени най-важните астрономически открития.

Телескопите, които стават все по-съвършени, не откриват забележими от ситуацията на нашата планета небесни тела. За съществуването на такива евентуални към момента неоткрити галактически обекти през днешния ден се съди по държанието на познатите и следени непрестанно планети.

По този прийом италиански учени от националния институт по астрофизика оповестиха за откритието на признаци за битие на незнайна планета, която обикаля към звездата, наречена Проксима Кентавър наоколо до нашата Слънчева система.

Евентуалния нов галактически обект е засечен, до момента в който астрономите следили лъчевата скорост на звездата. Положението на светещото тяло леко се трансформирало, без това да е обвързвано с орбитата на друга планета.

Недоказаният към момента нов обект е получил името Проксима С. Астрономите считат, че това небесно тяло принадлежи към групата супер земи. Масата на планетата е по-голяма от земната, само че по-малка от тази на Нептун, принадлежащ към ледените колоси. Смята се, че новооткритата планета не е подобаваща за живот, тъй като е на огромно разстояние от своята звезда.

Смята се, че е допустимо планетата да е с атмосфера от водород и хелий. Такива небесни тела обаче не се образуват тук-там като това, където се намира тази планета. Така наречените супер земи се образуват в райони покрай с неговата линия. Така се назовава дистанцията от звездата, където водата в течно положение замръзва.

 Как астрономите следят невидими обекти в Космоса?

Очакванията са Проксима С да се намира по-далече от тази условна граница. Евентуалното разкриване на сходна планета ще сложи под подозрение такава догадка. Това кара експертите да се съмняват в съществуването на Проксима С. Изказват се догатки, че съмненията, които се следят в ситуацията на звездата, са резултат на нейната интензивност, а не са действието на неоткрита планета.

Необходими са и други параметри, които биха дали знак, че става въпрос за съществуване на незабележим обект. Такива за в този момент няма, само че опцията за битие на неоткрито небесно тяло вълнуват мощно астрофизиците.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР