Откритият оригинален текст на Дейтънското споразумение, който беше в неизвестност

...
Откритият оригинален текст на Дейтънското споразумение, който беше в неизвестност
Коментари Харесай

Оригиналното Дейтънско споразумение е трябвало да бъде продадено за 50 000 евро


Откритият автентичен текст на Дейтънското съглашение, който беше в неопределеност над 20 година, е трябвало да бъде продаден за сумата от 100 000 босненски марки или 50 000 евро.

Документът на британски език беше открит в дома на 48-годишния Желко Кунтош в град Пале, заяви Македонската осведомителна организация.

Кунтош е бивш непосредствен помощник на Драган Калинич – някогашният ръководител на Народното събрание на Република Сръбска. Калинич, който беше и водач на Сръбската демократическа партия, през днешния ден е консултант на президента Милорад Додик.

Що се отнася до документа, става дума за образец, подписан от тогавашните президенти на Хърватия Франьо Туджман, на Босна и Херцеговина Алия Изетбегович и на Югославия - Слободан Милошевич. С него бе подложен завършек на четиригодишната война в Босна и Херцеговина.

След церемонията по подписването през 1995 година в наличието на водачите на най-влиятелните западни страни, на представителите на трите страни беше връчен по един образец от Дейтънското съглашение.

През 2008 година излиза наяве, че босненското копие от известно време е в неопределеност. Тогава от Белград също оповестиха, че не разполагат с техния документ. Хърватия е единствената страна, която съхранява своя контракт.

В момента към момента не е ясно дали откритото копие е това на Сърбия или на Босна и Херцеговина.

Освен трите балкански копия в света има още пет – американско, немско, френско, съветско и английско, като всички те са написани на британски език. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР