Откритието, че много гени продължават работа до 48 часа след

...
Откритието, че много гени продължават работа до 48 часа след
Коментари Харесай

Стотици гени остават живи до два дни след смъртта


Откритието, че доста гени не престават работа до 48 часа след гибелта има въздействие върху трансплантациите на органи, правосъдната медицина и върху самата формулировка за гибел.

Когато докторът разгласи някого за мъртъв, част от тялото може към момента да живее или най-малко за ден или два. Нови доказателства изведени след опити с животни демонстрират, че доста гени в тялото не престават работа до 48 часа откакто „ светлината е угаснала. “

Това е потвърден факт при мишки и риби зебра, само че се счита, че гените може да остават дейни и при умряли хора. Откритието може да докара до нови благоприятни условия при трансплантациите, а също и да помогне за определяне точния час на гибелта с по-голяма точност при работата на правосъдните медици с разлика до единствено няколко минути.

Автори на откритието са Питър Нобъл и Алекс Пожитков от университета на Вашингтон, Сиатъл. Заедно с сътрудниците си те изследвали интензивността на гените в органите на мишки и рибки зебра. Те са правили това посредством премерване наличните количества осведомителна РНК (RNA). Увеличението в тази иРНК – която гените употребяват като информативен подтик към клетките да създават протеин и други – демонстрира, че гените са дейни.

Екипът на Нобъл измервал равнищата на иРНК в рибките зебра, в мозъка и черния дроб на мишките на постоянни шпации в продължение на четири дни след гибелта. След това ги сравнявали с равнищата, измерени сега на гибелта.

„ Стотици гени с разнообразни функционалности се разсъниха след гибелта, в това число такива, които дават отговор за феталното развиване (развитието на плода по време на бременност, които нормално „ се изключват “ след раждането) и такива, които досега са асоциирани с рак. “ Тяхната интензивност е била най-висока към 24 часа след гибелта.

Както може да се допусна равнищата на иРНК намалявали с времето. Но иРНК свързани с 548 гени на рибката зебра и с 515 гени на мишка имали един или повече пикове на интензивност след гибелта. Това значи, че е била налична задоволително сила и клетъчна функционалност гените да останат дейни дълго след момента на гибелта на животното.

Подобен развой може да се чака и при хората. Предишни проучвания посочили, че разнообразни гени, включително такива, които дават отговор контракциите на сърцето и лечение на рани, са били дейни повече от 12 часа след гибелта при хора, умряли вследствие на разнообразни контузии, инфаркт или задушаване.

Фактът, че някои гени асоциирани с рак остават дейни след гибелта при животни, може да способства за съкращаване възможностите за транспорт на тумори при трансплантациите на органи, изяснява Нобъл.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР