Откритието бе направено посредством чувствителния сеизмометър SEIS, предоставен от космическата

...
Откритието бе направено посредством чувствителния сеизмометър SEIS, предоставен от космическата
Коментари Харесай

Американската мисия ИнСайт засече най-мощното земетресение на Марс

Откритието бе направено чрез сензитивния сеизмометър SEIS, възложен от галактическата организация на Франция за потребностите на роботизираната експедиция. Напомням на читателите, че главната научна задача на “ИнСайт ” е да разгадае вътрешния градеж на Марс и един от методите, по които това се реализира, е чрез проучването на характера на локалните трусове (или е по-уместно да кажем марсотресения). 

На Земята земетресенията с магнитуд от пета степен се случват постоянно и от време на време водят до съществени вреди, само че истината е, че това не са най-силните вероятни, от време на време настъпват разрушителни земетресения с магнитуд от седма, осма или дори девета степен. Марс обаче е друга планета – смята се, че в тектонично отношение тя е относително спокойна. Затова учените допускаха, че най-мощните земетресения биха били от порядъка на пета степен. 

“ИнСайт ” кацна в региона на Елизиум на 26-ти ноември 2018 година и оттогава до в този момент задачата е открила 1 313 марсотресения. Повечето от тях са относително слаби – предходният най-мощен трус бе с магнитуд 4.2 и бе открит през август 2021 година. 

Изследователите са доста удовлетворени, че са съумели да измерят трус с магнитуд от пета степен – той ще помогне неимоверно за изясняването на марсианската вътрешна конструкция. Също по този начин евентуално това е последното огромно изобретение от “ИнСайт ”. За разлика от марсоходите “Кюриосити ” и “Пърсъвиърънс ”, които се зареждат чрез ядреноизотопен термоелектрически генератор, “ИнСайт ” се зарежда със слънчеви акумулатори. За страдание върху панелите към този момент се е наслоил пълен слой прахуляк и до момента в който предходните слънчево захранвани марсоходи “Спирит ” и “Опортюнити ” неведнъж бяха почиствани от марсианските ветрове, такива няма в равнината Елизиум. 

Неприятното е, че зимата настава, а това значи по-малко количество слънчева светлина, достигаща до запрашените панели. Ръководството на задачата счита, че ситуацията ще стане изключително сериозно в края на май или през юни и “ИнСайт ” евентуално няма да оцелее. 

Така че НАСА ще свикне конференция на 17-ти май, на която се допуска, ще бъде оповестен краят на задачата. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР