Открит е антибиотик от нов клас, който показва много добър

...
Открит е антибиотик от нов клас, който показва много добър
Коментари Харесай

Откриха антибиотик от нов клас, лекувал инфекции, причинени от най-опасните бактерии

Открит е антибиотик от нов клас, който демонстрира доста добър резултат при инфекции, породени от една от трите бактерии, за които се счита, че съставляват най-голямата опасност за човешкото здраве заради тяхната устойчивост към медикаменти, заяви The Guardian, базирайки се на обява в списание Nature от авторски екип - учени от Харвард и откриватели от фармацевтичната компания Roche.

В обявата се изнасят данни, съгласно които новият антибиотик Zosurabalpin е с потвърдена успеваемост при Carbapenem-резистентни Acinetobacter baumannii (CRAB) в миши модели на пневмония и сепсис. Антибиотикът е тестват и в изпитвания с хора.

CRAB са класифицирани от СЗО като сериозни патогени с приоритет 1 с две други резистентни към антибиотици бактерии – Pseudomonas aeruginosa и Enterobacteriaceae.

" CRAB са постоянно срещани причинители на зараза при приети в болница пациенти и изключително при такива, които са сложени на апаратна вентилация “, разяснява доктор Андрю Едуардс, старши учител по молекулярна микробиология в Imperial College London, който не е взел участие в проучването.

Учените са безапелационни, че, за жалост, създаването на нови лекувания против тази бактерия е извънредно предизвикателство, защото тя доста ловко заобикаля прекосяването на антибиотиците през външния й клетъчен пласт.

Резистентните на антибиотици инфекции са доста сериозна опасност за човешкото здраве и това се отнася изключително за породените от Грам-отрицателни бактерии, които са предпазени с външна обвивка, съдържаща липополизахариди (LPS).

" LPS разрешава на бактериите да оцлеят в сурови среди, а по този начин също им разрешава да избегнат офанзивата на нашата имунна система “, сподели доктор Майкъл Лобриц, световен началник на Отдела за инфекциозни болести в Roche, който взе участие в създаването на новия антибиотик.

Експерти напомнят, че през последните повече от 50 години не е създаден нито един нов антибиотик против инфекции, приченени от Грам-отрицателни бактерии.

Roche към този момент разпознава Zosurabalpin като кадърен да блокира растежа на Acinetobacter baumannii, остава да се обясни дали ще бъде ефикасен при скотски модели на инфекции, свързани с CRAB.

Чрез поредност от опити проф. Даниел Кане от Харвардския университет в Кеймбридж, Съединени американски щати и неговият екип потвърдиха, че лекарството предотвратява превозването на LPS до външната мембрана на бактерията, като по този метод я убива.

Те също по този начин откриха, че то доста понижава равнищата на бактерии при мишки с пневмония, провокирана от CRAB, и предотвратява гибелта от сепсис, обвързван с CRAB.

Д-р Лобриц е безапелационен, че това е значимо изобретение, а антибиотикът е неповторим по своя химичен състав и механизъм на деяние.

Той обаче акцентира, че тази молекула сама по себе си няма да позволи опасността за публичното здраве от антимикробно резистентни инфекции, само че откритието може да сложи основите за бъдещи старания за лекуване на същата транспортна система в други бактерии.

Проф. Едуардс добави, че още един антибиотик, само че от друг вид се създава сега, той е с наименованието Murepavidin и е ориентиран по сходен метод към превоза на LPS, въпреки и посредством друг механизъм, написа Zdrave.net.

" Доказано е, че е деен против бактерия, наречена Pseudomonas aeruginosa, което допуска, че може да е допустимо да се разшири тази разработка и към други устойчиви на доста антибиотици бактерии като Klebsiella и Esherichia coli “, сподели той.

Roche към този момент приключи две фаза 1 клинични изпитвания на лекарството, включващи 64 мъже и дами участници. Единствените странични резултати са били реакции, свързани с инфузията – висока температура, промени в артериалното налягане, гадене и главоболие, свързани с имунния отговор. Те са следени при 9 участници.

" Като се има поради, че Zosurabalpin към този момент се тества в клинични изпитвания, бъдещето наподобява обещаващо с опцията най-сетне да се появи нов клас антибиотици против тежки CRAB инфекции “, разясняват двама от създателите на изявленията в Nature - доктор Морган Гугер и доктор Паул Хегенротер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР