Откриха процедурата за 2022-а за попълване на Националната система Живи

...
Откриха процедурата за 2022-а за попълване на Националната система Живи
Коментари Харесай

Откриха процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“

Откриха процедурата за 2022-а за попълване на Националната система „ Живи човешки съкровища – България “, стана ясно след извършени диалози сред екипите на Областна администрация – Русе и Министерството на културата.

„ Българската просвета и обичай са неповторими. Длъжни сме да създадем всичко по силите за тяхното запазване и предаване на идващите генерации. Малко нации могат да се похвалят с толкоз пъстра етнография и богата просвета – те са мотив за национална горделивост и показват страната ни по един неповторим метод пред света “, разяснява регионалният шеф Анатоли Станев.

Поддържането на системата цели запазване на значими за България и нейната просвета познания, действия и умения на общности, групи и обособени лица, тяхното предаване на идващите генерации посредством неофициално и официално обучение, както и да обезпечи тяхната видимост посредством обществено самопризнание на национално и интернационално ниво.

Процедурата се състои от два стадия – регионален и народен. Право на номинации имат националните читалища, общински, районни и държавни музеи, както и юридически лица с нестопанска цел с предмет на активност в региона на нематериалното културно завещание.

Областният стадий ще се завърши до края на месец септември, като за задачата е належащо до 31 август да бъдат подадени кандидатурите за присъединяване на e-mail:. Постъпилите оферти ще бъдат оценени от експертни комисии със експерти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на Регионалния исторически музей, краеведи и други специалисти в областта на нематериалното културно завещание. Протоколите от работата на Областната комисия и цялостните досиета на селектираните за националното равнище кандидатури ще бъдат подадени в Министерството на културата до 30 септември. Избраните на регионално равнище „ живи човешки съкровища “ ще бъдат показани на формалната интернет страница на Министерството на културата и в уеб страницата на Областната администрация.

През октомври национална комисия ще разиска излъчените регионални кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на определените нови детайли в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание.

Интересно е, че през актуалната 2022-а в Националната представителна листа се вкарват две нови листи – Национална листа на нематериалното културно завещание, нуждаещо се от незабавни ограничения за запазване (Спешна листа) и Национален указател на стратегии, планове и действия, които най-добре отразяват правилата и задачите на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание (Регистър на положителните практики).

Повече информация може да намерите на уеб страницата на Министерството на културата и по-конкретно на следния уеб адрес:.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР