Откриха останки от боеприпас край Камен бряг, взривиха мина край

...
Откриха останки от боеприпас край Камен бряг, взривиха мина край
Коментари Харесай

Откриха останки от боеприпас до Камен бряг, взривиха мина край Созопол

Откриха остатъци от арсенал край Камен бряг, взривиха мина край Созополския залив, оповестиха от Военноморски сили.
 Военноморски сили
На 13 юли в 14.30 часа на 5.5 благи източно от село Камен бряг гранично-полицейски транспортен съд „ Каварна “ е разкрил остатъци от арсенал.

Боеприпаса не е взривоопасен, само че съставлява навигационна заплаха. Хидрографска работа на Военноморските сили е издала навигационно уведомление до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати.

Ден по-рано на 12 юли формированието за разузнаване, добиване, превозване и заличаване на невзривени муниции от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби, след подаден сигнал от регионалния шеф на Област с административен център град Бургас, е получил задача да организира разузнаване, превозване и заличаване на открит в морето предмет, отъждествен на морска мина, открит в региона на Созополски залив, покрай остров Кирик.
 Военноморски сили
След осъществения водолазен оглед се откри, че подводния обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като остаряла морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Извличането на мината на брега беше счетено като евентуално рисково и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен гърмеж. Районът беше отцепен и обезопасен.
 Военноморски сили
Старата мина беше взривена под вода при прецизно съблюдаване на ограниченията за сигурност, според нормативните документи.
 Военноморски сили
При повторният оглед на място се откри, че корпуса на мината е раздвоен. След изваждане на частите на брега се установи, че е остаряла морска мина от Първата международна война.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР