Откриха Опера на върховете - Белоградчишки скали с шедьовъра Набуко

...
Откриха Опера на върховете - Белоградчишки скали с шедьовъра Набуко
Коментари Харесай

Шедьовърът Набуко от Верди откри Опера на върховете

Откриха " Опера на върховете - Белоградчишки скали " с шедьовъра " Набуко " от Верди. Началото на седмото издание на летния оперен фестивал дадоха акад. Пламен Карталов и кметът на Белоградчик Борис Николов. Сред неповторимите Белоградчишки скали, един от 100 национални туристически обекти, първият фестивален ден събра стотици фенове на операта и балета.

Академик Карталов, който е режисьор и сценограф на оперния театър " Набуко ", сподели при откриването, по какъв начин се е родила концепцията да сложи шедьовъра на Верди на откритата сцена измежду естествения фон на Белоградчишките скали. Той добави, че заряд за " Набуко " му е дала една дълбока и звучаща мощно през днешния ден фраза от фамозния Вердиев хор на поробените евреи - " О, Родино моя, така прелестна и изгубена… ".

Връзката на рева и стоновете от Хора на евреите от " Набуко " е метафорична с днешното време, когато на родната ни земя с неизчерпаема сила се раждат толкоз доста гении, хора с голям заряд от разнообразни пластове, само че като че ли оковани и поробени от завистта, безразличието, пренебрежението към ценностното, за сметка на лесната незначителност, когато стремежът ни е към съвършенство, сподели пред публиката акад. Карталов. И добави, че посланията от " Набуко " на безсмъртния маестро на италианската гражданска война Джузепе Верди звучат естествено като зовящ камбанен звън.



Изпълненията на артистите, хора и музикантите от Софийската опера и балет заслужиха бурните овации на публиката.

Симфоничният оркестър бе на сцената в Белоградчик под диригентството на маестро Деян Савич. В функциите публиката видя и чу осъществяванията на артистите - Венцеслав Анастасов( Набуко), Лилия Кехайова, която игра за първи път в пролята на Абигаиле, Мария Радоева (Фенена), Емил Павлов (Исмаел), Димитър Станчев (Захария), Силвия Тенева (Анна), Красимир Динев (Абдало), Николай Войнов (Великият сановник на Баал).



Тази вечер от 20:00 ч. фестивалът продължава с различен е оперен шедьовър на Верди - " Аида ". В идващите дни публиката ще се наслаждения на спектакъла “Норма " от Винченцо Белини (7 август), както и на премиерния балет " Хиляда и една нощ " (12, 13 и 14 август). Богатството на музикални стилове включва и мюзикъла " Мamma Mia! “ с известните песни на АBBA, който публиката може да гледа в четири представления на 18, 19, 20 и 21 август.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР