Откриха "изключително рядка" римска монета по време на реновационни строителни

...
Откриха "изключително рядка" римска монета по време на реновационни строителни
Коментари Харесай

Откриха рядка римска монета при ремонт на британска магистрала

Откриха "изключително рядка " римска монета по време на реновационни строителни действия на основна автомагистрала във Англия, оповестява Би Би Си.

Монетата е с лика на император Улпиус Корнелиус Лаелианус, който ръководи Рим към два месеца през 269 година сл.Хр. преди да бъде погубен.

Находката е направена по време на реновационните действия на стойност 1,5 милиарда паунда на автомагистрала А14, свързваща Кеймбридж и Хънтингтън. Археологът Стив Шерлок съобщи, че това е "значително " изобретение, защото това е едвам втората сходна монета, която е изкопавана в Англия.

От едната страна на монетата е изсечен ликът на Лаелианус, носещ на главата си корона. Според специалистите римските императори са обичали да секат монети със своя лик. Самият Лаелианус е управлявал едвам два месеца, само че все пак е имал премного време за това. „ Фактът, че даже една от тези монети е достигнала до крайбрежията на Британия, демонстрира удивителна успеваемост. Има възможност самият император да е бил погубен по времето, когато тази монета е пристигнала в Кеймбриджшир “, твърди археологът доктор Шерлок.

Император Лаелианус узурпирал торна и управлявал отделилата се империя на територията на днешна Германия и Франция преди да бъде погубен - по всяка възможност от личните си бойци.

По време на разкопките, съпътстващи реновациите на автомагистралата, е открита и друга необикновена монета - Галска военна монета с две идентични лица, изсечена през 57 година пр.Хр. от племето Амбиани, което е населявало регион в департамента Сом, днешна Франция.

Според археолозите тази монета е била импортирана, с цел да подкрепи келтската опозиция против Юлий Цезар.

An "incredibly rare " coin dating back to the third century AD has been dug up by the side of the A14 between Huntingdon and Cambridge https://t.co/stjxIu3mFR
— Sky News (@SkyNews) 18 май 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР