Открай време България е последна дупка на кавала в световния

...
Открай време България е последна дупка на кавала в световния
Коментари Харесай

"Промяна" ли? Нищо добро не чака българския спорт, ако "продължаваме" така

Открай време България е последна дупка на кавала в международния - във всяко отношение. Това се дължи най-много на визията на хората, които ръководят българския спорт в последните години. Защото тяхната визия се трансформира в извънредно неверна тактика по какъв начин България може да се върне измежду водещите народи в спорта.
Още по времето на ГЕРБ " проектът " за реализиране на високи спортни триумфи бе следният: изсипваме едни пари на елитните ни спортисти и чакаме резултати. Наивно е да имаме вяра, че тези парични средства са били в основата на триумфите, които реализираха българските олимпийци на , да вземем за пример, тъй като те пристигнаха по-скоро макар страната, в сравнение с с помощта на нея.
Проблемът в тази ситуация е, че България се пробва да си построи къщурка, като стартира от покрива и грам не се интересува какво стои под нея. На върха на спортната пирамида стоят неколцина елитни състезатели, само че някой изобщо замисля ли се дали идва потомство след тях? И докога ще извират нови гении, в случай че продължаваме да не вършим нищо в тази посока?
България налива пари в първокласен спорт, Европа - в всеобщ. Защо?
В последните години се похарчиха куп средства, с цел да се строят съвременни спортни зали (станали след това концертни), да се усъвършенства инфраструктурата за елитните спортисти, само че най-после резултатът е нулев. В разрастващите се спортни народи в Европа се прави тъкмо противоположното на това, което се случва в България - там се влагат милиони в всеобщ спорт, а едвам по-късно идва елитният спорт, който е станал задоволително мощен, с цел да действа независимо.

Всъщност таман от всеобщия спорт потегля и елитният. Когато развиваш всеобщ спорт, предстоящо от него излизат и гении, които се трансформират в елитни състезатели, които пък от своя страна носят високи спортни достижения. Българският случай наподобява по този начин: нямаш никаква база, от която да излизат елитни състезатели, само че решаваш да инвестираш всичко в елитните състезатели, с които разполагаш към сегашния миг и които ще изгубиш след няколко години.
Каква " смяна " предлага Радостин Василев?
Тази неприятна процедура, наподобява, ще бъде продължена и от новия министър на спорта . Бившият юрист на ЦСКА е от месец и половина на новата си служба, само че поръчките, които дава за развиване на спорта, не са обнадеждаващи. " Промяната " очевидно няма да промени своя курс и ще продължи да се носи по течението, както си е било в последното десетилетие под ръководството на ГЕРБ и тяхната политика за развиване на българския спорт.
Радостин Василев не дава никакви хрумвания по какъв начин да се развива всеобщият спорт у нас и това е притеснително. Никой не си задава най-важния въпрос: по какъв начин да накараме популацията да спортува . Държавата ще продължи да влага 2/3 от бюджета си за спорт в елитните спортисти, а " трохичките " ще останат за всеобщия спорт. А Радостин Василев, съдейки от досегашните му медийни изяви, ще продължи да обръща внимание на футболни тимове и тематики от вида , козирката на Левски на " Герена " и прочие.

От проектобюджета на Министерски съвет, оповестен преди седмица, стана ясно, че парите за спортното ведомство се усилват с 26%, като съвсем всичките още веднъж ще се налеят в първокласен спорт - разбирайте спортни федерации, олимпиада и спортни уреди. Заделените пари за спорт на учащи, да вземем за пример, се състоят в нарастването на заплатите в .
България е минимум спортуващата нация и това би трябвало да се промени
" Промяната " в българския спорт няма да пристигна, като увеличим парите за елитните спортисти. " Промяната " ще пристигна, когато се замислим какво стои под елитните спортисти и по какъв начин можем да развием всеобщия спорт. България е с минимум спортуващото население в Европа и това няма да се промени, до момента в който се работи " на парче " - да закрепим идната олимпиада, пък по-натам ще го мислим.
Единствено работа за всеобщия спорт може да увеличи трайно както триумфите на България в спорта, по този начин и здравето на хората. Ако България развие всеобщия си спорт, това безусловно ще докара и до по-здраво население, надлежно и милиони левове, спестени от опазване на здравето. Докато това не се осъзнае от новите ръководещи, страната ще продължи да тъпче на същото място и да , за който даже няма заслуги.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР