Повече от 800 участници от 17 държави стартираха в различните

...
Повече от 800 участници от 17 държави стартираха в различните
Коментари Харесай

Повече от 800 участници стартираха в Маратона на приятелството в Плевен

Повече от 800 участници от 17 страни стартираха в другите дистанции на Маратона на другарството в Плевен, който се организира през днешния ден за десети път.

Около 290 са единствено записалите се в дисциплините – типичен маратон (42.2 км), полумаратон (21,2 км), 10-километрова отдалеченост и щафета. Повече от 500 са записаните деца които се състезават в специфичния формат Fun Run Kids.



Най-възрастният участник е на 78 години. За осми път част от маратона е и 77-годишният Алън Кей, който е най-възрастният измежду чужденците.

Маратонът на другарството бе открит от кмета на община Плевен доктор Валентин Христов и ръководителя на Общинския съвет доцент доктор Иван Малкодански, който започва в трикилометровия крос " Аз мога ". Тази година в маратона се включи още веднъж и Оливър Патън от посолството на Англия у нас.

" Плевенският маратон е знак на силата на човешкия дух и другарство. Той оказва помощ за построяването на общество, в което хората с увреждания срещат почитание за своите качества, гении и капацитет, " сподели в поздравлението си към уредниците и участниците в маратона посланикът на Съединени американски щати у нас Н.Пр. Кенет Мертен, което бе прочетено при разкриване на конкуренцията.

Маратонът на другарството в Плевен разпространява освен дейния метод на живот за цялото семейство, само че и обичайно поддържа благотворителни дела. Тазгодишното издание набира средства за стипендия за студент в Медицинския университет в Плевен, изгубил единия или двамата си родители или израснал в профилирана институция.

От основаването си Маратонът на другарството работи и за приобщаването на хората с разнообразни качества, както и на малцинствата. Като доброволци в организацията на събитието интензивно се включват представители на локалната ромска общественост в Плевен.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР