Откраднати биткойни на стойност над 5 млрд. долара са конфискувани

...
Откраднати биткойни на стойност над 5 млрд. долара са конфискувани
Коментари Харесай

В САЩ конфискуваха откраднати биткойни на стойност над 5 млрд. долара

Откраднати биткойни на стойност над 5 милиарда $ са иззети от министерството на правораздаването в Съединени американски щати, като това е най-голямата конфискация от този тип.

Властите също по този начин са арестували двама души за това, че пробвали да изперат парите, които се равняват на близо 120 000 биткойна.

Средствата, откраднати от хакер, който пробива отбраната на криптоборса през 2016 година, тогава бяха оценени на към 71 млн. $.

С повишаването на най-популярната криптовалута обаче те към този момент се правят оценка на над 5 милиарда $.

Прокурор Кeнет Полайт-младши съобщи, че конфискацията е доказателство, че държавното управление "няма да разреши криптовалутите да бъдат безвредно място за пране на пари или зона на беззаконност в границите на финансовата система ".

Парите идват от хакерска офанзива през 2016 година против криптоборсата Bitfinex.

Според министерството на правораздаването на Съединени американски щати хакер пробива платформата, реализира над 2 000 неоторизирани покупко-продажби и по-късно насочва парите към цифров портфейл, за който се твърди, че е ръководен от 34-годишния Иля Лихтенщайн от Ню Йорк.

Според обвиняването в последните пет години Лихтенщайн и неговата брачна половинка Хедър Морган изпират към 25 000 от откраднатите биткойни, употребявайки разнообразни способи, с цел да прикриват следите си - от подправени самоличности до преобразуването на биткойните в други цифрови валути.

Ако бъда приети за отговорни, двамата са застрашени от до 25 години затвор, осведоми BBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР