Откраднатата икона на св. Йоан Кръстител, принадлежала на църквата Св.

...
Откраднатата икона на св. Йоан Кръстител, принадлежала на църквата Св.
Коментари Харесай

Кипърската църква си върна открадната икона на св. Йоан Кръстител


Откраднатата икона на св. Йоан Кръстител, принадлежала на църквата „ Св. Ирина “ в окупираното от Турция село Каравас, беше върната предишния месец след сполучливи старания на Кипърската черква, заяви Българска телеграфна агенция.

Иконата е открита в аукционна къща в Дюселдорф, Германия.

В прессъобщение на Църквата на Кипър се споделя, че иконата с размери 92 x 36 см в началото се е намирала в иконостаса на църквата „ Св. Ирина “ в село Каравас. Тя била дарена на църквата от Лаврентиос Протосикелос и има възпоменателен надпис.

Иконата е изографисана в ателието на манастира " Св. Ираклидий " и е подарена на храма през 1807 година Лаврентий Протосигкелос е дарил множеството от иконите на църквата " Св. Ирина ". 

Иконата на св. Йоан Кръстител е открадната след турското настъпление от турски търговци на антики и е продадена на черния пазар на крадени културни полезности. Същата орис е сполетяла и другите икони от църквата в „ Св. Ирина “ в село Каравас

В прессъобщението се споделя, че иконата на св. Йоан Кръстител е открита при търг на обществената аукционна къща „ Харгесхаймер Кунстаукционен “ (Hargesheimer Kunstauktionen) в Дюселдорф през ноември 2022 година Кипърската черква сполучливо си върна иконата. През 2015 година друга икона от същата черква бе върната в Кипър. Тя е била открадната дружно с други движимости от турския апаш Айдън Дикмен.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато турски войски нахлуха и окупираха северната третина на острова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР