Отказването на цигарите намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, но това

...
Отказването на цигарите намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, но това
Коментари Харесай

Спирането на пушенето има мигновен ефект

Отказването на цигарите понижава риска от сърдечно-съдови болести, само че това става не след пет-десет години както се считаше до в този момент, а единствено след няколко седмици, споделят учени в списание CHEST.

Връзката сред пушенето и сърдечно-съдовите болести е добре известна.

" Различни проучвания са посочили ясно, че прекъсването на пушенето понижава риска от болесттите с коронарните артерии. Незабавното въздействие от отхвърли от пушенето върху биомаркерите, свързани със сърдечните болести, до момента не е било изследвано ", споделят учените.

Авторите, Кристина Метц от Института за медицински проучвания Файнщейн и нейните сътрудници, са изследвали 46 дами в рискова група със сърдечно-съдови болести. След отричане на цигарите в продължение на 6-7 седмици четири пъти са регистрирани резултатите.

Резултатите посочили, че прекъсването на тутюнопушенето доста понижаване белтъка VCAM-1 в кръвта, обвързван с развиването на заболявания като атеросклероза.

Въпреки позитивните резултати, по-нататъшни проучвания са нужни, с цел да се разширят познанията по отношение на въздействието на бързото отричане на цигарите върху организма, считат създателите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР