Отказът от цигарите е най-добрият начин да се предпазим от

...
Отказът от цигарите е най-добрият начин да се предпазим от
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото на човек, когато спре цигарите

Отказът от цигарите е най-хубавият метод да се предпазим от смъртоносни болести като хронично-обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белите дробове, остра исхемична болест на сърцето. Доказано е, че още в първите 20 минути настъпват нормалиризиране на сърдечния темп, кръвното налягане спада. В  следващите три месеца понижават кашлицата, оксидативния стрес, неприятния холестерол, само че чак на петата година се снижава риска от коронарна болест на сърцето, я на 10-тата - от рак на белия дроб.   

Сходни резултати, към този момент проследени в кратковременен проект (6-12 месеца) се следят и при прекосяване на интензивно пушещите стандартни цигари към други възможности като системите за нагряване на тютюн, оповестиха учени по време на интернационална медийна среща за понижаване на вредата от тютюна. Актуални данни от следене на две контролни групи, всяка от които от по 500 души - обичайни пушачи и такива, които са минали изцяло към нагряващи тютюн устройства откриват няколко положителни краткосрочни резултата от замяната на цигарите с по-щадящи други възможности. Например:

- В първите пет дни настава понижаване на концентрацията на въглероден окис в кръвта, директен отрицателен фактор за развиване на сърдечно-съдови заболявания-

- В идващите три месеца  намаляват типичната за всеки пушач с " дълготраен стаж " кашлица, оксидативният стрес в клетките, равнищата на неприятния холестерол, който води до отлагания по съдовете, а оттова и до разнообразни съществени сърдечно-съдови болести.

- За шест месеца настава усъвършенстване на цялостния здравен статус, както и на белодробните функционалности, което пък понижава риска от хронично-обструктивна белодробна болест, една от най-често срещаните тежки диагнози при пушачите. 

И още един забавен факт: Ако пушач редува устройство за нагряване на тютюн  с цигари в съответствие 70:30, резултатът от изгодите за него, сходни със прекъсване на пушенето за него е към 40%. Съответно, пълноото прекосяване към нагреваем тютюн води до увеличението на този резултат.

Тези резултати са открити при клинични изследвания на Филип Морис Интернешънъл, които са част от програмата за непрекъснати наблюдения и всеобхватна оценка за въздействието на новаторския артикул на компанията, бездимна опция на обичайните цигари - системата за нагряване на тютюн IQOS и постигането на задачата, поради която беше основан, а точно понижаване на нездравословното влияние на цигарения пушек, заяви доктор Маруся Белякова, управител " Научни въпроси " във Филип Морис България.

Клиничните изследвания в програмата на ФМИ са третата стъпка от логаритъм с доста съставни елементи, предшествана от лабораторни проучвания. Компанията поддържа впечатляващите 10 разнообразни по същността си продължителни клинични наблюдения за оценка на въздействието, като най- огромно внимание се отделя на следенето на така наречен реакция на излагане. Именно освен това изследване са извършени и наблюденията на двете контролни групи - 500 души,  които пушат цигари и другии 500 които минават на системата с нагряване. При тях, в продължение на шест месеца се наблюдават 8 биомаркера, които имат директно отношение с развиване на болести, свързани с тютюнопушенето като ХОББ да вземем за пример. Така се открива се, че при групата, минала към системата протича намаляване на тези биомаркери, сходно с  това при хора, престанали да пушат. Резултатът е доказан от следващи още 6 месеца наблюдаване на същите показатели, изясни доктор Белякова. Един от записаните потребни резултати да вземем за пример е, че потреблението на системата за нагряване на тютюн повлиява пушаческата кашлица. Около 40% от пушачите развиват някаква форма на бронхит, придружена от присъща, задушаваща кашлица и само отказът от пушене е в положение да помогне на пушач да се отърве от нея. Подобен е резултатът при прекосяване към устройствата за нагряване на тютюн. Няколко седмици по-късно прекосяване от една до две трети от хората, които са го създали, оповестяват, че първото очевидно облекчение в общото им положение е сензитивно разреждане на позивите за кашляне, както и понижаване на самата кашлица. 

Ограничено повишение на тежестта след прекосяване от цигари към система за награвяне на тютюн също е проследено и потвърдено научно. Наддаването на килограми е едно от най-често споделяните опасения и оправдания на пушачите, посочвано като мотив за какво не желаят да спрат цигарите. 

Дали обаче системите за нагряване на тютюн са в положение да бъдат опция и за дълготрайните изгоди при цялостно прекъсване на цигарите. Сред тях са съществено понижаване на риска от остра коронарна болест на сърцето след петата година без пушене и от рак на белия дроб след десетата година. От старта на налансирането на устройството за нагряване на тютюн IQOS все още не е минало задоволително време за сходно съпоставително следене, само че се натрупват все нови и нови доказателства, които ще бъдат сравнявани непрекъснато и с математически модели. На този стадий обаче е известно, че в Япония - първият пазар, на който бе пуснат IQOS, броят на хоспитализациите на пациенти с ХОББ и исхемична болест на сърцето е понижен под прогнозния, изчислен с математически модел пет години след навлизането на нагреваемото устройство на пазара. В Япония, към 20% от популацията към този момент е минало на нагреваеми устройства.

Общият брой на потребителите на такива устройства по света към този момент е над 20 млн, от които 72% напълно са минали към системи с нагряване на тютюн. По неофициални данни броят на потребителите на IQOS в България е към 5%. Според последните финансови резултати на ФМИ за второто тримесечие на 2021 година, продажбите на всички тютюневи произведения, създавани от компанията, са се нараснали с 6,1%  по отношение на същото тримесечие през 2020 година от които размерът на стандартните цигари е повишен с  3,2%  а на нагреваемите тютюневи произведения -  30, 2%  до 24, 4 милиарда къса в световен мащаб. Пазарният дял на нагреваемите тютюневи произведения на всички пазари, на които IQOS се предлага - общо 67 - e отбелязал ръст с 1,4 пункта до 7,3 %. " Над  70% или 14,7 млн. от потребителите, минали на IQOS, стопират напълно цигарите. ", посочва Яцек Олчак, основен изпълнителен шеф на Филип Морис Интернешънъл. Над 70% или 14,7 млн. от потребителите, минали на айкос, стопират напълно цигарите.

Тютюневата пандемия и вероятните решения за справяне с нея

Въпреки повсеместните държавни политики и регулации  за понижаване на тютюнопушенето като забрани за пушете на закрито, постъпателен растеж на акцизите на тютюневите произведения и други броят на пушачите за последните 30 години се е нараснал от към 1 милиарда до над 1,4 милиарда души по света. 90% от пушачите по света са рзавили трайна взаимозависимост към цигарите още към 25-годишна възраст, съгласно нови данни, представени от гръцкия медицински експерт и откривател проф. Констанитонис Кесалопулос по време на почналата през днешния ден 4-та научна конференция, отдадена на намаляването на вредите от използването на тютюн. Той се базира на световно изследване на здравното издание Лансет, обхващащо данни от 204 страни и райони за интервала 1990 - 2019 година Впечателние прави, че Европа е континентът с много висок % на пушещите дами спрямо останалите райони, а континентът с най-голяма периодичност на пушещите мъже е в Азия. Пак съгласно това изследване България е измежду първите пет страни в света с най-голяма периодичност на пушещи дами.

За тези 30 години Западна Африка и Средният Изток са супер районите по растеж на пушачите, а районът с най-голямо понижение е Латинска Америка - по данни за 2019 година да вземем за пример, Бразилия бележи забележителен спад на пушачите с над 70% и при двата пола.

Повечето мъже пушачи са в 70 страни, а в 121 страни световно дамите пушат от 1 до 5 цигари дневно. Но, без значение от това по какъв брой цигари пушат дневно, всички пушачи на възраст над 30 година са в повишен здравословен риск поради нездравословния табиет, разяснява проф. Кесалопулос. Само през 2019 година 7,69 % от смъртните случаи могат да бъдат приписани на аргументи, свързани с пушенето. 6,18 млн. от тези смъртни случаи са на мъже а при дамите цифрата е  близо 1,6 млн.

Навиците и държанието на пушачите в другите страни са разнообразни, само че общата характерност е, че смъртните случаи, свързани с тютюнопушене са най-вече в страни с невисок стандарт на живот, добавя експертът. 

Въпреки, че напъните за надзор на тютюнопушенето се ускориха в последните десетилетия, факт е че в  множеството страни политиките и регулациите не оказват доста огромен резултат - в доста страни, да вземем за пример като Китай не се следи спад на пушачите.  тези, които означават напредък в това отношение го вършат едвам в последните пет години, регистрираха участниците в интернационалната научна конференция.  От 90-та година се следи постоянен тренд за увеличение на пушачите. За да се реализиран задачите на СЗО трябват всеобхавтин политики, само че към 2018-та едвам 65 страни имат такива ограничения, стана ясно в хода на полемиките.

Има ли потребност от спомагателни тактики, които да подкрепят досегашните старания и политики в тази област е въпрос, на който участниците в конференцията се пробваха да потърсят задоволително аргументирани отговори.

Хората към този момент схващат и са сериозни към обстоятелството, че тютюнопушенето е световна пандемия с огромна тежест освен за публичното здраве, само че и за здравните и финансови системи. Очевидно има потребност от универсални подкрепящи тактики към държавните политики и една от тях е концепцията за понижаване на риска, която в този случай включва модифицирането на артикули, показа италианският кардиолог проф. Бионди Зокай от университета в Рим.

Дилемата е би трябвало ли да насърчаваме модифицирането на други възможности на стандартната цигара или би трябвало да засилим политиките за ограничение на използването и отвод посредством никотино заместващи лечения, означи той. " Направихме няколко изследвания в нашия университет за ефикасността на модифицираните артикули, тъй като в дългогодишнита ни процедура сме открили, че възбраните не водят до забележим напредък в трайното понижаване на пущачите. Ние гледаме на модифицираните артикули като електронни цигари и нагреваеми устройства като средство за поощряване на отхвърли от обичайните цигари и наблюдаваме този резултат. Със сигурност, те водят до изцяло възстановяване на качеството на живот и понижаване на вредите за здравето, тъй като са потребна опция, която снижава риска от белодробни и онкологични болести, предизвикани от токсичните субстанции в тютюневия пушек. ", описа той. Негативният резултат при тях би могъл да бъде обвързван с продължаващата взаимозависимост от никотина, затова се надяваме да забележим в бъдеще преминаване от модифицирани артикули с доста никотин /който води до пристрастяването/ към модифицирани артикули с малко никотин, заключи ученият.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР