Отказът на Агенцията се основава на Закона за приватизацията и

...
Отказът на Агенцията се основава на Закона за приватизацията и
Коментари Харесай

Изненадваща пречка пред Георги Гергов за Панаира

Отказът на Агенцията се основава на Закона за приватизацията и следприватизационния надзор, който изисква категорично единодушие на община Пловдив. Кметът Здравко Димитров също още веднъж изиска анулация на решението за увеличение на капитала, което ще и второ дело по този проблем. На изключителна сесия общинските съветници от Пловдив одобриха декларация, в която желаят варненските акции да се върнат на страната безплатно
Вторият опит на Георги Гергов за придобиване на мажоритарен дял от " Международен панаир - Пловдив " още веднъж удари на камък. Този път обаче пречката пристигна напълно ненадейно от Агенцията по вписванията, която отхвърли да впише апорта. След като водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е разпоредил на " неговите хора в Пловдив да оправят кашата ", кметът Здравко Димитров въпреки всичко избра от 9-и януари.

Причината, която се показва за отхвърли на организацията, е, че на общото заседание на " Пълдин туринвест " (дружеството, посредством което Гергов ръководи Панаира и в което апортира акциите на Варна) " не са взети годни решения ". В документа се акцентира, че този апорт на варненските акции би довел до понижаване на каузи на община Пловдив в " Пълдин туринвест ", а с цел да се случи това е нужно експлицитното единодушие на общинският съвет, каквото липсва.

Спирането на процедурата в Агенцията по вписванията предстои на обжалване, а базирайки се на хронологията дотук - такова евентуално ще има, защото Гергов не е пропущал нито една опция по пътя си към цялостното преодоляване на Пловдивския панаир.
Реклама
Наред с отхвърли на организацията кметът на Пловдив апелира и самото решение от общото заседание от 9-и януари, като това ще е второто такова дело, след обжалването като в края на ноември на първия опит на Гергов да завърши апорта. Заветният отвод на общината Поредната сага с Панаира и Гергов стартира откакто п се опита да даде зелена светлина на апорта. Оказа се обаче, че в решението му има сериозен юридически пропуск, защото е изменено единствено в една от трите си точки, включително не са изменени и претекстовете. Именно на една от тези непроменени точки Агенцията по вписванията обосновава отводът си за регистриране на апорта, а точно, че общината макар че има единствено 25% от капитала, има блокиращата квота по смисъла на Закона за приватизацията и следприватизационния надзор.

В претекстовете на длъжностното лице се споделя, че " по този начин плануваното нарастване на капитала води до понижаване на акционерното присъединяване на Община Пловдив, а това може да се случи единствено с експлицитното единодушие на общината в лицето на общинският съвет. Доколкото такова единодушие липсва и е налице решение, в което общината не се съгласява с апорта " това опонира на условието на член 28, ал.7 от Закона за приватизация и следприватизационен надзор, за което се изисква експлицитното единодушие на общинския съвет ", се изяснява още в решението на институцията.

В този член се слага условие в такива търговски сдружения, в които има общинско/държавно присъединяване, да не се понижава каузи на общината, респ. страната, в случай че няма категорично единодушие за това от общинският съвет или от Агенцията по приватизацията - както в тази ситуация липсва.

Позоваването на тази наредба е и основанието всъщност за обжалване на взетите решения на общите събрания на " Пълдин туринвест " пред Окръжен съд - Пловдив, като занапред следва да забележим какъв ще е изходът както от двете заведени каузи. Причината да има две каузи, които се водят редом е, че всяко последващо общо заседание, което инициира Гергов (като до тук е имало две такива - през ноември и през януари), с цел да придобие акциите, не е обвързано от взетите преди този момент решения, надлежно от тяхното обжалване пред съда.
Реклама
Тоест в случай че той направи опит за трето общо заседание (както се и очаква), на което още веднъж да желае да усили капитала, цялата процедура би трябвало да бъде извървявна още веднъж. Или другояче казано общинският съвет ще би трябвало да одобри ново решение, с което да упълномощи представителят на общината да гласоподава " срещу " апорта на общото заседание, след което още веднъж ще би трябвало да има искане за прекъсване на новото регистриране на апорта в Търговския указател и ново обжалване на взетото решение.

Ето за какво, всяко деяние на пловдивските съветници има своето противопоставяне от Гергов и дефинитивно решение за тези 29% от акциите на Панаира би трябвало да се търси другаде. Сесия след сесия По този мотив бе инициирана и днешната изключителна сесия на общинският съвет в Пловдив.

Доколкото вписването в Търговския указател лишава едвам 3 дни, дейностите по неговото прекъсване би трябвало да са бързи. Самият Здравко Димитров обаче не разгласи обществено по кое време ще го предприеме нужните стъпки, с цел да се спре процедурата, което даде мотив за мисли в противоположната посока.

Това от своя страна провокира реакцията на националното ръководство на ГЕРБ в лицето на партийния водач Бойко Борисов. " Истината е, че господин Борисов ми се обади през вчерашния ден в 6 часа, само че единствено да пита какво се случва и да подсети да не изпуснем периодите. Казах му, че кметът е в Турция и в този момент ще се обадя в общината да видя какво става. Обадих се и попитах какво става. Г-н Борисов пък се обади на Здравко Димитров и той му сподели, че ще извърши решението на ОБС в периода ", съобщи през днешния ден пред пловдивската медия " Под тепето " локалния партиен водач и някогашен кмет Иван Тотев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР