Откъсване на листата на доматите – важна процедура, за да

...
Откъсване на листата на доматите – важна процедура, за да
Коментари Харесай

Откъсване на листата на доматите при пожълтяване и гниене

Откъсване на листата на доматите – значима процедура, с цел да бъде здрава реколтата ви

Много градинари си задават същия въпрос, дали е належащо да се обработват листата на доматите. Факт е, че листата, корените, плодовете и стъблото съставляват едно цяло. Ако, листата се разболеят, тогава доста скоро плодовете също ще стартират да се разболяват. Струва ли си да третирате старите листа или е по-добре да се заемете със свежите листа.

Логично е, несъмнено, листата, които към този момент са почнали да пожълтяват и гният, да бъдат отрязани, защото те към този момент не способстват с нищо за растението, а единствено ще унищожат плодовете. Също по този начин, би било добър вид, в случай че проредите растенията, само че единствено в няколко случая.

Разположени са на север, порастват надълбоко в оранжерии или на сянка поради други растения.

Най-добре е да подрязвате листата, в случай че доматите са почнали да узряват. Но от време на време, листата пожълтяват по-рано и тогава те би трябвало да бъдат обработени.

Правилното отделяне на листата е значимо
Мнозина не знаят по какъв начин да отстранен развалените листа и ги дърпат надолу, с цел да ги откъснат. В никакъв случай не би трябвало да вършиме това, защото можете да повредите стъблото на растението. Трябва да дърпате към върха, до момента в който държите стъблото на растението.

Трябва да работите деликатно, защото листата са нежни и могат да бъдат уплашени. Можете да откъснете единствено 3-5 листа над земята. Тази процедура може да се организира не повече от два пъти седмично. Не се увличайте, защото листата също въздействат на растежа и узряването на плодовете. Случва се листата да станат прекомерно едри и би трябвало да ги прищипвате, защото плодовете не могат да узреят. Отвън може да наподобява необичайно и грозно, само че въпреки това, растенията ви няма да боледуват.

Средство за обработка
Добре познати средства са калиевия перманганат и дейния въглен. Използват се настрана. Можете да употребявате разтвор на калиев перманганат или да разтворите деен въглен във вода. Ако обработите растенията добре и в точния момент, тогава реколтата ви ще бъде отлична.

Вижте още: Пръчици от тиквички – друга и забавна концепция

След всяко отнасяне не докосвайте други растения с мръсни ръце, защото ще придвижите инфекцията върху тях. По-добре незабавно да си измиете ръцете и ръкавиците. Не забравяйте за обработката, защото от това зависи бъдещата ви годишна продукция.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР