Откакто свят светува човекът е обсебен от идеята за вечен

...
Откакто свят светува човекът е обсебен от идеята за вечен
Коментари Харесай

„Вечна младост“: Най-популярните методи в битката с остаряването

Откакто свят светува индивидът е захласнат от концепцията за безконечен живот. И до момента в който в древността хората са разчитали на молебствия към боговете, ритуали и други мистични практики, днешният блян към неувяхваща младост има индустриални размери.

Някои милионери, измежду които свръхизвестният към този момент Брайън Джонсън, водят много чудноват метод на живот единствено и единствено да отсрочат остаряването. Многобройни научни екипи работят върху следващия способ. Всекидневно хората са бомбардирани от красиви и млади облици. Всичко това няма по какъв начин да не окаже въздействие върху човешкото държание и върху средата, в която живеем.

Това са най-модерните практики против остаряването сега, събрани от Insider.

!Важна записка – това, че един способ е необятно известен, не значи, че е ефикасен. Към тези техники би трябвало да се пристъпва с нараснало внимание и задълбочена осведоменост.

Екстремно ниски температури

В последните няколко години се цитират все по-често резултати от проучвания, съгласно които излагането на рисково ниски температури въздейства позитивно на организма. Няма значение дали става дума за скачане в леден басейн или криотерапия.

Гмуркането в студена вода покачва производството на адреналин и допамин, което има незабаван подмладяващ резултат, твърди пред Insider доктор Анант Венямури, шеф на компанията Modern Age, работеща в областта на дълголетието. По думите му тези процедури са ефикасни както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект.

Според Венямури има научни доказателства, че излагането на мраз може да понижи вероятността от редица възпаления, което пък значи по-нисък риск от много болести.

Хранене по часовник

Има проучвания, които удостоверяват, че храненето в строго избрани часове може има доста добър резултат при страдащите от диабет или затлъстяване.

„ Според мен главното е контролиране на циркадните ритми (естествените за тялото процеси, които се повтарят в 24-часов период, да вземем за пример хранене и спане). Сънят съвсем постоянно се усъвършенства, в случай че се спре потреблението на калории вечер “, споделя Венямури.

Растения вместо месо

Приемането на повече растителни храни за сметка на месото и животниските артикули подсигурява дългоденствие, настояват последователите на тези диети.

Според проф. Дейвид Синклер от здравното учебно заведение в Харвард яденето на доста скотски протеини може да накара човек да се почувства добре, само че за малко.

„ Убеден съм от проучванията, че диетата на месоядните не обезпечава дългоденствие в дълготраен проект “, споделя той.

Друго доказателство в поддръжка на тази теза е, че огромна част от хората, достигнали до 100-годишна възраст, залагат най-вече на растителна диета.

Терапия с алена светлина

Това не е напълно одобрен лековит способ. Но се счита, че алената светлина оказва помощ при лекуването на косопад, някои кожни проблеми, мускулни и ставни болки и други

Прието е, че излагането на алена светлина в диапазона от 5 до 20 минути може да усили производството на аденозинтрифосфат (АТФ). Тази киселина се получава при разграждането на мазнини, белтъци и въглехидрати в процеса на метаболизъм.

АТФ главен енергиен източник за клетките. Ето за какво се счита, че съществуването на тази киселина е от изключителна значимост за вярното протичане на процесите в организма.

Никотинамид мононуклеотид

Никотинамид мононуклеотидът (NMN) е измежду най-модерните антиейджинг препарати. Това е добавка, увеличаваща равнищата на NAD+ в организма. Този коензим взе участие във значими за клетките процеси и се счита, че понижава с придвижване на възрастта.

Никотинамид мононуклеотидът е необятно рекламиран като работеща формула. Както при всяко нещо, на което се приписват свръхестествени резултати, към него би трябвало да се подхожда с задоволително внимание и осведоменост.

В края на предходната година американската федерална организация за медикаменти и храни (FDA) реши, че питателните добавки, съдържащи NMN, би трябвало да подлежат на по-строг надзор и да бъдат класицифицирани като лекарствени артикули. Това пък докара до трус при търговците, а Amazon разгласи, че стопира краткотрайно продажбата на такива артикули и отсега нататък ще изисква по-детайлна информация за наличието им.

Ашваганда

Известна и като индийски женшен, за тази билка се твърди, че има голям брой изгоди за организма. Една от главните е намаление на равнищата на напрежението.

Според някои научни проучвания приемът на ашваганда понижава производството на кортизол. Нивата на този хормон са основен индикатор за напрежението, на който е подложен човешкият организъм.

Изследвания отпреди няколко години демонстрираха, че ашваганда евентуално и отсега нататък ще продължи да е част от антиейджинг лечението, тъй като влияе непосредствено върху процеси, свързани със стареенето. Как и до каква степен дейно, към момента не е открито изцяло.

Метформин

Метформин е лекарство за диабетици. Основната му функционалност е контролиране на кръвната захар и понижаване на апетита, което пък форсира метаболизма.

По-дългото недояждане от своя страна започва процеса „ автофагия “ или разграждане и изчистване от остарели и заболели кафези. Смята се, че по този метод организмът бива подтикван да създава нови кафези и се забавя процесът на стареене.

Рапамицин

Още един медикамент, чието основаване е било с друга цел – употребява се след трансплантиране на органи и за лекуване на белодробни болести.

От позиция на стареенето – рапамицин работи на клетъчно равнище забавяйки процеса. И въпреки че резултатът му е потвърден при организми като мухи, ракообразни и мишки, при индивида нещата са много по-сложни. Учените го считат за неразучена територия. Досега май никой не е разкрил верния метод за приложение и към момента се опитва.

Хормонална терапия

Още един извънредно известен способ като антиейджинг техника. Най-често се ползва тестоероновата терапия. В основата ѝ стои убеждението, че с придвижване на възрастта организмът стопира да създава нужните количества хормони. Това важи с особоена мощ при мъжете и спадането на равнищата на тестостерон. Затова той се „ доставя “ от външен източник като да вземем за пример таблетки, инжекции и така нататък

Идеята е, че по този начин се влияе на разнообразни функционалности на човешкия организъм. Например – увеличено либидо при мъжете, удобно влияние върху мускулите и други

Пептиди

Пептидите са формирани от аминокиселини. През последните години са известни в средите на спортисти, културисти и така нататък Смята се, че въздействат позитивно върху процеса на възобновяване на телесна тъкан.

Приема се, че са ефикасни при терапия против бръчки и при регенарация на кожата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР