Как прокурорите на САЩ конфискуват санкционирани руски активи

...
Откакто САЩ наложиха санкции срещу руските олигарси миналата година в
Коментари Харесай

Откакто САЩ наложиха санкции срещу руските олигарси миналата година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, най-богатите в Русия положиха много усилия по целия свят, за да скрият богатството си. Същото важи и за американските прокурори, които преследват евентуални укриващи санкциите.

САЩ предприеха действия за изземване на незаконни активи на стойност над 1 милиард долара от началото на войната. Но как американското правителство конфискува лично имущество в чужди държави?

„Приземихме самолети в Швейцария и Близкия изток. Арестувахме контрабандисти в Италия, Германия, Латвия. И повдигнахме обвинения на перачите на пари в Обединеното кралство. Така че в общи линии това, което показах, че няма място за скриване“, каза заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако пред 60 Minutes.

Специална група KleptoCapture, звено, стартирано през март 2022 г., за да наложи санкции срещу руски олигарси и да открие техните скрити активи по света. Монако каза, че усилията са разчитали на широко сътрудничество с чуждестранни партньори.

„Нуждаем се от сътрудничеството на нашите международни съюзници и партньори“, каза Монако. „Нуждаем се от тяхното сътрудничество при разследванията – и ние го получаваме. Това, което виждаме, е тази наистина безпрецедентна, поцинкована международна общност, която се обединява, за да изолира режима на Путин, за да осъди неговата невероятна бруталност срещу украинския народ.“


Миналата година Министерството на правосъдието конфискува супер яхта на стойност 300 милиона долара във Фиджи, която е била собственост на олигарха Сюлейман Керимов. Според Министерството на правосъдието корабът е успял да бъде конфискуван въз основа на вероятна причина за нарушаване на законите на САЩ, включително Закона за международните извънредни икономически правомощия, пране на пари и заговор. Министерството на правосъдието също поиска изземването на яхта на стойност 90 милиона долара край бреговете на Испания, която е била собственост на олигарха Виктор Векселберг. В този случай предполагаемите нарушения бяха банкови измами в САЩ, пране на пари и закони за санкции.

И Керимов, и Векселберг бяха индивидуално санкционирани от Министерството на финансите на САЩ.

Сенатът последно година включи поправка в законопроекта за общите разходи за използване на някои от тези конфискувани руски активи за подпомагане на Украйна във войната й с Русия.

МРЕЖАТА НА ФАКТИВНИТЕ КОМПАНИИ 

Въпреки че е относително лесно за намиране на дълготрайни активи като луксозни яхти, самолети и недвижими имоти е много трудно да се разбере кой ги притежава, според Майра Мартини, анализатор на Transparency International, организация с нестопанска цел, която проследява прането на пари по света.

„Професионалистите, работещи в тези сектори, може да не са склонни да осъдят клиент или клиент“, каза Мартини.

Освен това, тези клиенти от висок клас рядко купуват луксозни стоки на свое име. Вместо това, когато купуват яхта, например, ултрабогатите често използват сложна мрежа от фиктивни компании. Компанията, посочена в документа за покупка, обикновено е собственост на отделна компания в друга държава. Тези две компании от своя страна може да са собственост на друга компания в трета държава. Тези посреднически корпорации рядко посочват името на истинския собственик.

Тръстовете усложняват структурата на собственост още повече. Тези споразумения са частни и обикновено няма изискване споразумението да бъде регистрирано в държавен орган, обясни Мартини.

„Това е просто нещо, което можем да подпишем, да го сложим в чекмедже в нашия офис и това е всичко“, каза Мартини. „И никой не знае, че дори съществува.“

Сред ултралуксозните стоки, които Министерството на правосъдието на САЩ предприе да конфискува от началото на войната, са самолет Gulfstream на стойност 60 милиона долара и самолет Boeing на стойност 350 милиона долара. Двамата са регистрирани в мрежа от пет фиктивни компании и анонимен тръст, всички от които са свързани с руския милиардер Роман Абрамович, според съдебните документи.

Самият Абрамович не е бил санкциониран в Съединените щати. Но други закони на САЩ правят конфискациите като тези възможни, включително Законът за реформа на експортния контрол.

Миналата година, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, Бюрото по промишленост и сигурност на Министерството на търговията на САЩ издаде санкции срещу Русия, които включват забрани за износ или трансфер на определени американска технология или произведени в Америка стоки. Санкциите забраняват тези стоки да бъдат транспортирани до Русия. Произведените в САЩ самолети и части за тях са включени в санкциите.

Според съдебните документи, след руското нахлуване в Украйна, самолетът на Абрамович е летял в Русия в нарушение на тези закони за контрол на износа.

Звеното KleptoCapture на Министерството на правосъдието не само търси сподвижници на Кремъл, които крият активи. Той също така търси онези, които помагат на тези олигарси да избегнат санкциите. Монако казва, че работата на нейното звено служи като предупреждение.

„За банките, за [авиационната] индустрия, за застрахователните компании, всички, които трябва да накарат този актив да изчезне – това е знак и предупреждение за тях: внимавайте с кого си имате работа, защото ние гледат", каза Монако. „И ще има последствия, ако подпомагате и подбуждате избягването на тези санкции.“

ДА НАПРАВИМ САЩ ПО-МАЛКО ПРИВЛЕКАТЕЛНИ ЗА УКРИВАНЕ НА МРЪСНИ ПАРИ 

Все пак самите САЩ имат още работа, за да попречат на олигарсите да крият парите си в Съединените щати, според Мартини от Transparency International .

„Мисля, че САЩ наистина отдавна са място, считано за много, много привлекателно за тези, които искат да останат анонимни, защото е много лесно да се създаде компания в САЩ, без да се налага да декларирате информация за реални собственици“, каза Мартини.

Конгресът през 2021 г. одобри Закона за корпоративната прозрачност, закон, изискващ определени корпорации и дружества с ограничена отговорност да докладват информация за действителните собственици, за да правят бизнес в Съединените щати. Законът влиза в сила следващия януари.

Мартини не вярва, че законът отива достатъчно далеч, защото новата база данни с информация за корпоративната собственост ще бъде достъпна само за банки и служители на правоприлагащите органи, а не за обществеността, включително журналисти. Но тя смята, че това ще бъде начало в предотвратяването на попадането на мръсни пари в Съединените щати.

„Надяваме се, че това ще улесни поне работата на властите за прилагане на санкции или за преследване на лица, замесени в престъпна дейност“, каза Мартини.

Видеоклипът по-горе беше първоначално публикуван на 15 януари 2023 г. Продуциран е от Brit McCandless Farmer и Will Croxton и е редактиран от Will Croxton.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР