Откакто приключи ние сме в ситуация на свободно падане, си

...
Откакто приключи ние сме в ситуация на свободно падане, си
Коментари Харесай

Имаме и лекари, и легла, но и саботьор

Откакто завърши ние сме в обстановка на " свободно рухване ", си мисля аз. Явно обаче държавното управление залага на създадения персонално от премиера неповторим „ ББ способ “ за преодоляване на пандемията. Всъщност той е тип кръстоска сред постигане до и неповторима динамична комбинация от ограничения за ограничение на разпространяването на Ковид-19. Резултатите са налице! България е първа по смъртност от вируса в света (27,3 умряли на 1 млн. население). Болниците изнемогват тъй като няма задоволително и.. От тях 392 са в интензивни отделения. Обществото е разграничено на " про " и " анти " Мангъров. Масовата неуравновесеност е реалност.
Достатъчно ли са заболелите, с цел да съборят системата на опазване на здравето у нас?
България е първа в Европейски Съюз по брой болнични кревати. По този индикатор изпреварваме Германия. На 100 хиляди българи се падат по 624,48 кревати. Според Национален статистически институт те надвишават 53 хиляди Пак, че за 2017г. страната ни е на 15 по дял средства за опазване на здравето от Брутният вътрешен продукт – 8,1%. След нас са страни като Гърция, Ирландия, Люксембург и съвсем всички членки от ЦИЕ. И освен. Наскоро с неналичието на лекари и стана ясно, че и този индикатор не е на сериозно равнище. Пак съгласно Национален статистически институт в края на 2019 година у нас е имало общо 29 612 лекари, което значи, че на 235 души се пада по един доктор. В Германия един доктор се пада на 206,5 души. България попада измежду първите 20 страни с най-хубаво лекарско подсигуряване в класацията на Световната здравна организация. По отношение на медицинските сестри данните на Евростат за 2018г. демонстрират, че са незадоволителни. Малко над 34 хиляди.
Каква е обстановката през днешния ден?
След 9 месеца пандемия, ние не знаем през какъв % от популацията е минал вирусът, не знаем какъв е точният % на болните сега, не знаем какъв е броя на умрелите от ковид и с - в някой страни се прави тази разлика. Правителството настойчиво продължава да отхвърля, без да даде причини. Това трансформира България в единствената страна в Европейски Съюз, която не е употребила всеобщо бързи и антигенни проби. Ние сме и с минимален брой осъществени PCR проби. Вече и Харвард със свое проучване потвърди, че всеобщо потребление на бързи проби може да даде ясна картина на пандемията.
Когато стояхме три месеца в домовете си беше 24/7 в тв приемника . По няколко конференции дневно и безчет включвания от обиколките с джипката из страната да дири предприятия за шиене на маски и защитни дрехи. Всички научихме наизуст " опорните точки ". После внезапно смени метода - сваляше рестриктивните мерки внезапно с демонстративно неглижиране на тематиката за подготовката за втора вълна. Месеци наред се демонстрираше от управляващите подценяване на превантивните ограничения като съблюдаване на разстояние и носене на маски на закрити места, макар противоположното говорене по тематиката – това продължава и в този момент. Всяка заповед се трансформира в мига, в който се откри някой да я подлага на критика. Всяка мярка или предложение стават съществена тематика за напоителен публичен спор, от който властта, по лично предпочитание, отсъства.
Заболелите към 23 ноември са към този момент близо 125 хиляди души за съпоставяне в Гърция са 93 хиляди, в Сърбия - 126 хиляди Съответно починалите са 3069, 1714 и 1237 души. Заслужава си да се замислим върху това по какъв начин при нас умрелите са двойно повече от тези в Сърбия. Явно здравните им системи са корави откакто към момента не са се сринали. Нашата с малко над 6 хиляди души лежащо заболели е пред колапс.
Защо системата изнемогва?
Първата здравна промяна и смяна на модела на опазване на здравето след измененията беше осъществена от Илко Семерджиев, министър на опазването на здравето в кабинета на Иван Костов. Оттогава насам съвсем нищо не е правено. Минаха близо 20 години, от които половината под ръководството на кабинети на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов. Той смени толкоз министри на здравето колкото и Тодор Живков не си е разрешил, хем е управлявал близо половин век. Така и не откри воля и храброст да поддържа здравните промени. Може да се каже, че има блян за попречване на всевъзможни старания в тази посока – нито имаме здравна карта нито електронна рецепта.
Очевидно няма проект за деяние при сюжет на втора вълна (не ми се мисли за трета и четвърта), който да е еластичен и да има поради недъзите на системата. Няма метаморфоза на активността на лечебните заведения. Дори и в Пирогов пациентите са настанени в коридорите. Хора с други болести към този момент умират, тъй като не се лекуват.
Здравният министър дружно с " началника " гледат като фенове репортажите със свадите по лечебните заведения – къде няма опция за % коронавирус кревати, къде пациентите са срещу, къде лекарите са срещу коронавирус поделение, къде ни едните ги имаше - ни другите.
След месец напрежение най-накрая " им светна лампата " и се стигна до решението за лечебни заведения единствено за Ковид-19 и чисти лечебни заведения.
Обаче
Дори правно-нормативно реализацията на обещано решение е обект на обществено разискване.
Хората и медиите се чудят по какъв начин ще стане. Нима измененията на наредби и други законови подзаконови нормативни актове са въпроси, с който би трябвало жителите да бъдат ангажирани?
Тази седмица министър и шефовете на столичните лечебни заведения оповестиха, че 2000 медицински чиновници сега са интензивно заболели. Стигна се до там, че броят на болните медицински лица в Пирогов надвиши приетите в болница в болничното заведение пациенти с Ковид-19.
 НЗОК продължава да заплаща за непотребни болнични кревати НЗОК продължава да заплаща за непотребни болнични кревати
Здравната каса настойчиво отхвърля да се съобрази със закона и да спре да финансира всяка болница, която изиска. Договорите на лечебните за...
Управляващите укоряват - нас, жителите, в безконтролно държание. Свикнахме всички по веригата - от Бойко Борисов и надолу, да ни се карат. Никой от тези шефове на лечебни заведения не изясни за какво са толкоз доста болните медицински служащи.
Та нали България с помощта на премиера ни беше с неизчерпаеми ресурси от защитни дрехи, щото ние ги произвеждаме, а не като другите в Европа - да чакат импорт. Та нали ние зареждахме останалите страни с дрехи? Защо никой от НОЩ не се опълчи на тези 20% ковид-19 кревати във всяка болница?
С две фрази: НОЩ е сакат откъм функционалности и пълномощия, няма никакви признаци на спешен мениджмънт. И единствено да вметна, че постоянно нашите посолства по света изпращат подробни отчети с ограниченията, които другите страни подхващат. Явно обаче никой не чете.
Иначе, ще има ли казано на прекрасен български език цялостен lockdown или няма да има?
Както постоянно другите са отговорни, а министър председателят е избавител.
 Кои са страните с най-вече болнични кревати в света? Кои са страните с най-вече болнични кревати в света?
Броят на болничните кревати на глава от популацията е добър знак за ресурсите, които се отделят от здравната система в една страна з...
Здравният министър желае да затвори страната афишира ограничения. Два дни всички разискват, бизнеса скача! Този път обаче филмът няма да има касов триумф и никой няма да каже " отлично " на Борисов, когато разгласи на държавното съвещание в сряда, че няма да допусне затваряне на страната.
Ресторантите ще работят с една концепция повече ограничавания, учебни заведения и детски градини ще затворят, молове и магазини също ще продължат да работят с някоя друга спомагателна мярка.
А можеше да е надалеч по-добре без да се постанова lockdown, който само ще понижи натиска върху лечебните заведения.
С повече дисциплинираност, надзор и готова здравна система можехме да реализираме чудеса, само че... ние си го избрахме, по тази причина ще си понесем и следствията.
*Автор: Добринка Златкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР