Откакто международната организирана престъпност придоби глобален характер, тя все повече

...
Откакто международната организирана престъпност придоби глобален характер, тя все повече
Коментари Харесай

Генералният секретар на Интерпол пред Еuronews: Организираната престъпност в интернет е глобална заплаха

Откакто интернационалната проведена престъпност закупи световен темперамент, тя от ден на ден се слива със международната политика и стопанска система. Така пред интернационалните организации и правоприлагащите органи се появяват нови провокации. За тях разговаряхме с генералния секретар на Интерпол - Юрген Сток. Въпросите задава Серджо Кантоне.

Какво е съдействието сред работата на полицейските сили и обменът на информация от началото на войната в Украйна?

Работата на Интерпол е такава, че макар политическите условия и сложната обстановка, в която се намираме, ние опитваме да улесним най-малко минимално или, в случай че е допустимо, на най-хубаво равнище, интернационалното полицейско съдействие.

Ако става дума за политически спор, несъмнено, би трябвало да избегнем всяка корист с нашите принадлежности за политически цели. И ние се отнасяме доста съществено към този ангажимент. Това от една страна. От друга - въпреки всичко продължаваме да " държим " каналите за интернационално полицейско съдействие отворени, защото нарушителите се възползват от всевъзможен тип рецесия, в която се намираме.

Конкретно по отношение на спора Русия/Украйна, сме доста загрижени за оръжията, които се доставят, както и за тези които могат да се окажат на други места по света. Видяхме по какъв начин това се случва на Балканите. Има и други образци. Видяхме още, че нарушителите се възползват от обезверените жертви на този спор, които пробват да изоставен страната, търсейки заслон за дами, деца.

Може ли да разчитате на цялостно подпомагане, да вземем за пример, от страна на съветската полиция и службите за сигурност, когато става въпрос за достъп до база данни и даване на имена или даже на доказателства за тази незаконна активност?

Интерпол дава платформа за интернационално полицейско съдействие. И това, което виждаме, е, че във връзка с този спор към момента има някакъв, в случай че мога да кажа, трафик, някакъв продан на информация по отношение на закононарушенията по " нормалното " право. С други думи казано - не политически стимулирани закононарушения, защото въпреки всичко Интерпол не е политическа организация и ние би трябвало да стоим настрани от тези проблеми.

Да, член трети от устава...

Точно по този начин, член трети, който за нас е от изключителна значимост. Според Конституцията ние би трябвало прецизно да прилагаме това предписание. Но има и закононарушения по елементарния закон -престъпници, които се възползват от рецесията с войната, и ние работим интензивно, с цел да предотвратим това, свързвайки и координирайки нашите страни-членки в района.

Престъпните организации са работили още доста преди войната... Вече споменахте " Ндрангета ", да вземем за пример от Италия, те имаха доста развити мрежи както в Украйна, по този начин и в Русия. И е мъчно да се повярва, че в този момент, поради войната, тази мрежа е прекратена...

Прав сте. Трябва да разберем гъвкавостта на транснационалната проведена престъпност. Те непрекъснато търсят нови благоприятни условия за печелене на пари. Видяхме това по време на пандемията, един тип паралелна пандемия на киберпрестъпленията, да вземем за пример, където нарушителите доста бързо се преориентираха към новите уязвимости. И още веднъж, слабите места на актуалния свят, които за жалост са много, се възприемат като благоприятни условия от нарушителите. Само за времето, през което си приказваме в този момент, нашите бази данни се претърсват статистически всяка секунда. Повече от 280 пъти. Защото не можеш да уловиш сложността на актуалната престъпност, в случай че не използваш такава централизирана платформа, в която се събира цялата информация. Нашата упоритост е да надграждаме тази информация и по този метод да оказваме помощ за свързването на точките.

Може ли да разчитате на съветските си сътрудници?

Искам да кажа, че ние не " подпечатваме " никаква информация, която идва от нашите страни-членки. Това се отнася за всички страни-членки, за които сътворих голям уред тук, в секретариата, през 2016 година, с цел да ревизираме всяка информация и през идващите години. Например, искане за издание без предупреждение на този прочут, доста сполучлив инструмент, който всяка година оказва помощ за арестуването на хиляди нарушители по света. Но би трябвало да подсигуряваме, че с този и с други принадлежности не се злоупотребява и не се употребяват както за политически цели, по този начин и за военни.

Има закононарушения, които се правят от проведената престъпност и които по своята същина са свързани с военни аспекти, да вземем за пример трафикът на оръжие. Как се справяте с това?

5% от информацията изисква изчерпателен развой на инспекция. Разработваме комплициран развой и събираме огромен екип от специалисти, които да го правят. Ако имаме съществени опасения, че обещано искане не е в сходство с нашата Конституция, ние просто отхвърляме настояването.

Има случаи на нарушение на правата на индивида, на злоупотреби с деца, на трафик на хора, които също се случват. Но доста от тези закононарушения се преглеждат като военни закононарушения. Как действате в тези случаи?

Разглеждаме всеки случай по настрана. Изисква се добър екип, който прави оценка проблема от разнообразни страни. Освен това събираме информация от разнообразни източници, освен от заинтригуваната страна, само че и от други страни, които биха могли да разполагат с информация за обещано лице, дали това лице да вземем за пример е получило статут на протекция, статут на емигрант... Това е повода да не подхващаме незабавно дейности и да отхвърляме всяко искане, да вземем за пример за алена бюлетина.

Изкуственият разсъдък е мощно обвързван с виртуалния свят на интернет, а интернет пространството не се контролира правно. Съответно там се правят и доста закононарушения. Вземайки това поради, какво бихте желали да кажете на международните водачи или на интернационалните институции?

На първо място желая да кажа, че всички би трябвало да схванат сложността и опасността, която тези типове закононарушения съставляват за националната сигурност.

От напълно скоро, ние разпространяваме до националните правоприлагащи органи  набор от принадлежности за отговорно потребление на изкуствения разсъдък.

Не можем да кажем на нашите страни-членки какво да вършат, само че най-малко желаеме да предоставим насоки за потреблението на тези принадлежности, тъй като те въпреки всичко би трябвало да бъдат употребявани. В противоположен случай, няма да можем се оправяме с тези огромни данни, с всеобщата наличност на информация, която евентуално получаваме.

Именно това оказва помощ на Интерпол. Например, с помощта на нашата база данни за онлайн полова употреба на деца, спасяваме повече от 30 000 жертви на полово принуждение още от самото си основаване. И всяка фотография, всяко изображение е място на закононарушение.

Не смятате ли, че самата основа е проблематична, тъй като интернет лобито в Съединени американски щати, да вземем за пример, има мощна хватка върху федералното държавно управление?

Не става въпрос единствено за съответни страни. Това е световна опасност, несъмнено, малко по-различна от останалите, само че въпреки всичко е такава поради своето измерение.

Но множеството от тези компании идват от Съединени американски щати.

Разбира се. Но ние би трябвало да организираме тази полемика много време, регулирането на сигурността може да отнеме 10 или петнаседет години.

Трябва да кажем на законодателите: вижте, обстановката е доста сериозна. Това са въпроси, които засягат националната сигурност в целия свят. И въпреки всичко, не е в пълномощията на Интерпол да взема решение какви политически последствия ще последват.

Но може ли да си визиите Интерпол да не съществува 100 години след основаването си?

Ние сме платформата, в която страните-членки могат да обменят информация макар политическите разтърсвания, даже в случай че не съществуват дипломатически връзки или страните са в спор.

Именно Интерпол е органът, който оповестява на страните-членки доколко една транснационална организация е разпростряла пипалата си на разнообразни континенти. И това е същинското измерение на проведената престъпност през днешния ден. Тя не е просто интернационално секване на граници, секване на континенти. Това е нещо като незаконно световно дружество.

Благодаря ви!

И аз ви благодаря!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР