Откакто Катар започна да изнася втечнен природен газ (ВПГ) преди

...
Откакто Катар започна да изнася втечнен природен газ (ВПГ) преди
Коментари Харесай

Русия превръща Катар в газова суперсила

Откакто Катар стартира да изнася полутечен природен газ (ВПГ) преди повече от две десетилетия, той играе изключителна роля на международните пазари на първични материали.

Сега, след нахлуването на Русия в Украйна и поредност от покупко-продажби за създаване на ново газово находище, въздействието на страната от Персийския залив върху интернационалните енергийни потоци ще се усили още повече.

През последните седмици QatarEnergy, държавният производител на газ, разгласи съглашения за взаимно дружество с пет от най-големите интернационалните петролни компании в света за създаване на голям план на стойност 29 милиарда $, прочут като „ Северно поле изток “.

Проектът има за цел да усили годишния потенциал за експорт на Катар от 77 млн. тона на 110 млн. тона до 2026 година, като по този метод ще помогне на Катар да изпревари Австралия като вторият максимален производител на това ВПГ след Съединени американски щати.

Сделките с английската „ Шел “, американските „ ЕксонМобил “ и „ КонокоФилипс “, френската „ ТоталЕнерджис “ и италианската ЕНИ са подготвяни с години и не са резултат от бързането за намирането на различни енергийни доставки след експлоадирането на войната в Украйна.

Въпреки това фактът, че огромните западни енергийни компании бяха толкоз склонни да се включат в плана, е доказателство за възходящото значение на Катар като газова суперсила. „ Навлизането в Катар е значим стадий за нас “, съобщи основният изпълнителен шеф на ЕНИ Клаудио Дескалци пред „ Файненшъл таймс “.

През 1971 година Катар откри Северното находище, едно от най-големите газови залежи в света, което споделя с Иран, в Персийския залив североизточно от полуострова. През 1996 година Катар достави първия си товар полутечен природен газ на Япония.

До 2010 година Катар е най-големият снабдител на полутечен природен газ в света, като през тази година създава 55 млн. тона, съгласно Wood Mackenzie.

След като в продължение на десетилетие се бореше за първото място с Австралия и Съединени американски щати, разтърсванията, провокирани от войната в Русия, оказват помощ на Катар да затвърди смисъла си, съобщи Карол Нахле, основен изпълнителен шеф на консултантската компания Crystol Energy.

„ Скокът в търсенето на неруски газ основава нов пейзаж “, сподели тя. „ Катар загуби първокласния си имидж след шистовата гражданска война в Съединени американски щати, само че в този момент има опция да се върне на интернационалната сцена, както като значим състезател на газовите пазари, по този начин и като може да печели политически точки посредством възстановяване на връзките със Запада “.

Вторият стадий, наименуван „ Северно поле юг “, би могъл да усили в допълнение потенциала за експорт до 126 млн. тона годишно до 2027 година

Катар, страна с население от едвам 3 млн. души, от дълго време се стреми да поддържа разнородни двустранни връзки като средство за отбрана против главните сили в района - Саудитска Арабия, с която има обща сухоземна граница, и Иран.

Катар е ръководен от семейството Ал Тани от XIX в., в емирството е ситуирана американска база от началото на 2000 година, в това число районният боен щаб. През май американският президент Джо Байдън назова Катар главен съдружник, който не е член на НАТО.

След като през 90-те години на предишния век взе огромни заеми за създаването на първия план „ Северно поле “, Катар вложи газовите си благосъстояния в своя върховен фонд - Qatar Investment Authority, който увеличи интернационалния авторитет на страната посредством значими вложения като договорката от 2011 година за закупуване на френския футболен клуб „ Пари Сен Жермен “.

Приходите от газ ще оказват помощ за финансирането на разноските за провеждането на Световното състезание по футбол през ноември 2022 година - за първи път водещият интернационален шампионат по футбол ще се организира в Близкия изток.

Според Франк Харис, специалист по полутечен природен газ в Wood Mackenzie, в предишното Катар е продавал по-голямата част от своя полутечен природен газ на азиатски компании за комунални услуги с дълготрайни контракти и е построил „ изключителна известност “ на благонадежден снабдител.

Това може да помогне за разпръскване на опасенията в някои европейски столици, които се приготвят да трансферират енергийната си взаимозависимост от една петролна страна – Русия, към друга.

Въпреки че към две трети от износа на Катар по дълготрайни контракти е за азиатски купувачи, съгласно консултантската компания Energy Aspects, страната от Персийския залив желае разпределението на доставките за плана „ Северно поле изток “ да бъде по-балансирано, като почти половината от тях се насочват към Европа.

„ В момента се води дълготрайна борба сред Катар и Съединени американски щати за превъзходство “, сподели Харис.

Лео Кабуш, анализатор в Energy Aspects, съобщи, че географското състояние на Катар го прави по-подходящ от Съединени американски щати за доставки за Европа и Азия.

На фона на търсенето на други възможности на съветския газ, през май Германия съобщи, че е подписала авансово енергийно съглашение с страната от Персийския залив, което ще бъде " отваряне на вратата " за най-голямата стопанска система в Европа, макар че полемиките сред QatarEnergy и немските компании не престават. Дни по-късно QIA даде обещание да влага 10 милиарда паунда в Обединеното кралство в символ на усилване на връзките сред Доха и Лондон.

Едно от провокациите пред европейските купувачи е, че Катар обичайно избира дълготрайни контракти, които плануват закрепена дестинация на доставка, а не гъвкавите контракти, предлагани от американските производители, които разрешават на купувача да доставя горивото на всички места и които нормално са желани в Европа.

Смята се също по този начин, че европейските купувачи не са склонни да подписват 25-годишни контракти заради несигурността по отношение на бъдещата роля на газа в един свят, който, както се надяват множеството водачи, ще се трансформира в декарбонизиращ се.

Решаваща роля на „ Ексон “, „ Тотал “, ЕНИ и другите интернационалните сътрудници ще бъде да спомагат за реализацията на спомагателните размери. Катар изчака най-малко три години, с цел да подпише съглашение за партньорство, и даде единствено 25 % от плана на петте взаимни компании.

„ Северно поле изток “ показва, че е потребно да имаш сътрудници, само че Катар има доста явен надзор “, сподели Харис и добави, че също по този начин „ прави доста “ за понижаване на излъчванията на парникови газове.

QatarEnergy има за цел да понижи въглеродния интензитет на своите уреди за полутечен природен газ с 35 % до 2035 година посредством технология за хващане на въглерод, с цел да обезпечи пазар за своя газ, даже в случай че клиентите му понижат излъчванията си до нула в интервала до 2050 година

„ Както виждаме сега, изключително в Европа, енергийният преход ще отнеме време и втечненият природен газ ще бъде мостово гориво “, сподели Кабуш. „ В този смисъл фирмите и вносителите, без значение дали в Европа или в Азия, имат значима потребност от постоянни и надеждни доставки “, добави той. /БГНЕС

-----------

Том Уилсън и Симеон Кер, „ Файннешъл таймс “.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР