Откакто е основана през 2010 г., WeWork нито веднъж не

...
Откакто е основана през 2010 г., WeWork нито веднъж не
Коментари Харесай

Крахът на WeWork показва задълбочаващите се пукнатини при имотите

Откакто е учредена през 2010 година, WeWork нито един път не е излизала на облага. В продължение на години методът, по който тя пилееше пари, остана неоспорван, с помощта на изкривяващата действителността мощ на нейния запаметяващ се създател Адам Нойман, който съумя да убеди вложителите, най-много SoftBank, че това не е компания за отдаване на офиси чартърен, а бързо разрастваща се софтуерна компания, чиято задача е да " издигне международното схващане ". В пика на лудостта при започване на 2019 година, в навечерието на първичното ѝ обществено предложение (IPO), компанията беше оценена на 47 милиарда $.

Два неуспеха Разрухата стартира скоро по-късно, защото външните вложители се възпротивиха на прекомерно високата оценка и сложиха под въпрос ексцентричното съглашение за ръководство, което даваше на Нойман безспорен надзор над компанията. IPO-то беше прекратено, а на Нойман бяха препоръчани 1.7 милиарда $, с цел да напусне. Сандип Матрани, деец при недвижимите парцели, който беше притеглен да ръководи компанията, направи всичко допустимо да усъвършенства ситуацията, като понижи разноските и предоговори договорите за наем. През 2021 година той съумя да листне компанията посредством SPAC при оценка 9 милиарда $. Въпреки това напъните му бяха провалени от срутва на пазара на офис площи, провокиран от пандемията и трайното прекосяване към отдалечена работа. На 6 ноември WeWork, която отдава чартърен офис площи в 777 обекта в 39 страни, подаде молба за влизане в неплатежоспособност.

Тя не е единственият бизнес с недвижими парцели, преживяващ разтърсване. Няколко дни по-рано от другата страна на Атлантическия океан Рене Бенко, в миналото прочут австрийски магнат в региона на недвижимите парцели, беше отхвърлен от Signa, построената от него империя за недвижими парцели на стойност 23 милиарда евро (25 милиарда долара). Портфолиото ѝ включва " Крайслер билдинг " в Ню Йорк; KaDeWe - първокласен повсеместен магазин в Западен Берлин; и дял в Selfridges - различен изящен храм на потреблението в Лондон; както и първокласни хотели, първокласни здания и доста други търговски бизнеси.
Реклама
Двата случая не са идентични. За разлика от WeWork Signa не е оповестила банкрут, макар че е изправена пред рецесия на ликвидността, и е привлякла известния немски специалист по неплатежоспособност Арнд Гайвиц, който да поеме ръководството. И за разлика от Нойман, Бенко, изнемощял от гимназията бизнесмен, който е почнал своята кариера, преустройвайки тавански пространства в пентхаус жилища в родния си град Инсбрук, е бил зает със Signa чак до отстраняването му през уикенда. След като през 2012 година е наказан за рушвет, той се отдръпва от ежедневните си оперативни отговорности, само че продължава да взе участие в консултативния съвет на компанията. Той даде утвърждението си за назначението на Гайвиц, който оказа помощ на националния авиопревозвач на Германия - Lufthansa, да премине през процедура по неплатежоспособност. (Междувременно на Нойман му остана единствено да се изрича в профил във връзка банкрута на WeWork, оплаквайки се, че компанията " не е съумяла да се възползва от един артикул, който през днешния ден е по-актуален от всеки път ".) Общи черти И въпреки всичко възходът и падението на двете империи споделят общи черти. Например и двете разчитаха на рискови залози, които се провалиха на фона на по-високите лихвени проценти и свиващи се пазари на недвижими парцели. Докато изграждаше империята си, Бенко натрупа планини от задължения, с цел да закупува нови активи, като в същото време поддържаше високи дивиденти. Този модел работеше единствено до момента в който лихвените проценти бяха ниски и цената на първокласните парцели продължаваше да пораства. В казусът на WeWork рискът произтичаше от модела на подписване на дълготрайни контракти на наем, от време на време за 20 години, харчене за средства за блестящи поправки, а по-късно отдаване чартърен на площите за интервали от време на време с дълготрайност по един месец. Когато пазарът на офис площи се промени, компанията беше принудена да заплаща за наем, чиято цена надвишава тази, която би могла да желае от наемателите, поради предлаганите по-евтини други възможности.

И въпреки всичко и двете империи могат да излязат от обстановката по-силни. Леонхард Добуш от Университета в Инсбрук счита, че Гайвиц ще разбие разрастващото се портфолио на Signa, продавайки активи, с цел да набере средства и изплати задълженията. Частният бизнес, състоящ се от стотици холдингови компании, би могъл да се опрости. На собствен ред WeWork към този момент е получила поддръжката на множеството си кредитори за превръщане на задълженията си в размер на 3 милиарда $ в личен капитал, което ще даде на салдото ѝ нещо сходно на ново начало. Тя също по този начин ще употребява банкрута си, с цел да приключи повече от 60 контракта за наем в Америка и да предоговори други. Нойман и Бенко може и да ги няма, само че фирмите, които са построили, може и да оцелеят.
Свързани публикации WeWork подаде молба за банкрут на фона на стесняване на пазара на офиси 7 ноември 2023, 11:08 Свободните офис площи в Съединени американски щати и Лондон доближават 20-годишен връх 16 октомври 2023, 09:17 Нови седем споделени офиса ще открие IWG в София и Пловдив 26 септември 2023, 14:00 WeWork затваря 40 споделени офиса поради високите разноски 15 ноември 2022, 12:07

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР