Отиващата си 2021 година се оказа много по-трудна за бизнеса

...
Отиващата си 2021 година се оказа много по-трудна за бизнеса
Коментари Харесай

Рекорден брой фирми в Пловдивско в черния списък на НАП

Отиващата си 2021 година се оказа доста по-трудна за бизнеса в района, в сравнение с вещаеха прогнозите през януари. Доказателство за това са все по-бързо растящите описи на Национална агенция за приходите за компаниите длъжници, които през тази година стигнаха безспорен връх.

Общо 1026 сдружения в Пловдив и района, работещи под юрисдикцията на Териториалната дирекция на приходната организация, са попаднали в черните регистри. За информация - броя на закъсалите компании с необслужени или непредоговорени обществени отговорности за цялата 2020 година в района е била 942. Сметката демонстрира, че до края на декември броя на нередовните платци може да стигне и общо 1100.

Друга притеснителна наклонност е все по-малкият брой на изпадналите в неплатежоспособност сдружения, които имат цялостно или отчасти поръчителство на своите отговорности. Това разрешава то да бъде запорирано и разпродадено на търг, с цел да се подсигуряват вземанията на Национална агенция за приходите и страната. Едва 109 от всички 1026 компании, които са закъсали през годината, попадат в тази категория, което е доста понижение с близо 50% по отношение на миналата 2020 година, когато компаниите с поръчителство в черния лист са били 179 на брой.

Освен множеството на брой сдружения, ясно се регистрира и наклонността за все по-големи размери на обществени отговорности, които данъчните имат да прибират от компаниите. За предходната година общата сума за всички 942 компании длъжници е била малко над 133 млн. лв. (от които 41,6 млн. лв. са имали някакво обезпечение), до момента в който до края на ноември тази година дължимото към страната е близо 195 млн. лв., като единствено за 15,9 млн. от тях има налично поръчителство, което да покрие част от вземанията.

Сметката демонстрира, че от началото на пандемията досега близо нови 2000 компании са с неуредени обществени отговорности над 5000 лв., като най-вече са тези от Пловдив - близо 41% от всички, следвани от хасковските сдружения, които са 25% от всички. Общите вземания за същия интервал пък са над 328 млн. лв., като действително събираеми са едвам 57,5 млн. лв.. Увеличение на тежко задлъжнелите юридически лица има в цялата страна.

Анализът на данните демонстрира пък, че за 2020 и 2021 година имаме скок с близо 45% на компаниите, попадащи в черните описи, съпоставено с двете години преди пандемията (2018 и 2019 година), когато общо е имало малко под 1100 сходни сдружения в Пловдив и района.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР