Отишли сте на почивка в чужбина и сте решили да

...
Отишли сте на почивка в чужбина и сте решили да
Коментари Харесай

Какво да правите, ако банкоматът глътне картата ви

 мъж-пъха-карта-в-банкомат

Отишли сте на отмора в чужбина и сте решили да изтеглите пари от близкия банкомат. Но банкоматът освен не ви е дал сумата, а и е прибрал вашата карта. Това е неприятна обстановка, от която можете изцяло да останете без средства в непознатата страна.

Webmiastoto.com ще ви опише какво да вършиме, в случай че банкоматът „ изяде “ вашата карта и по какъв начин да избягвате сходни обстановки:

 надпис

Причините, заради които банкоматът е прибрал и не ви връща картата, могат да бъдат доста. Ето най-честите:

Въвели сте 3 пъти неверен пин код. Банкоматът ви е взел за пакостник, който е откраднал картата и се пробва да изтегли парите от нея.

Картата е с изминал период или блокирана. Някои банкомати могат да приберат картата, в случай че нейният период на деяние е изминал.

Картата е развалена. Ако картата е размагнитена или е мощно развалена, банкоматът я взима, тъй като му се коства подозрителна.

Дълго време не сте взели картата от банкомата. Ако не сте прибрали картата в период от 20 секунди до 1 минута, банкоматът си мисли, че сте я изгубили и просто я прибира, с цел да не стигне до зложелатели.

Има нередовност в банкомата. В този случай на екрана би трябвало да светне предизвестие за неточност, а вие би трябвало да получите чек с код за неточност. Но това може и да не се случи, в случай че банкоматът е забил крепко.

 какво-да-правя

Първо пробвайте няколко пъти да натиснете бутона „ Отмяна “. Случва се просто банкоматът да не реагира на менюто.

Не си тръгвайте от банкомата в околните 20 минути. Ако е зависнал, то може и да се оправи след известно време.

Ако банкоматът по този начин и не ви връща картата, ще би трябвало да звъннете в банката, на която е банкоматът и да изясните казуса. Телефонът на банката би трябвало да е указан на самия уред.

Картата е прибрана от банкомат на вашата банка

Може да прозвучи несвоевременно, само че ви е провървяло. В този случай картата е в банкомат на вашата банка и може да си я върнете до няколко часа. За задачата би трябвало да извършите следното:

Позвънете по телефона в банката и съобщете за случилото се. Кажете данните си, данните на картата, блокирайте картата непосредствено по телефона. Ако банкоматът е в банков клон, картата може да ви бъде върната незабавно или да се наложи отидете до банката за оформяне на връщането.

Картата е глътната от банкомат на друга банка

В този случай ще би трябвало да говорите освен със своята банка, само че и с тези, на които принадлежи банкоматът. Направете следното:

Позвънете в банката, на която е банкоматът и научете по какъв начин може да върнете своята карта. Не забравяйте да я блокирате.

После позвънете във вашата банка. Може да ви се наложи да имате писмо-доказателство, което да покаже на притежателя на банкомата, с цел да ви върнат картата. Процесът на връщане на картата може да продължи от 2 часа до 1 седмица.

Ако банкоматът е в чужбина

Най-неприятната обстановка, в случай че картата ви е изчезнала по време на отмора. В този случай схемата за връщане на картата е следната: позвънете на вашата банка и поискайте писмо-потвърждение. След това покажете това писмо на притежателя на банкомата.

Въпреки че в случай че сте в непозната страна, могат да ви върнат картата след няколко седмици. Затова е добре авансово да се застраховате.

 застраховка

Поръчайте си спомагателна карта на същата банка. На почивката може да нямате опция да тичате по банковите клонове и да разберете за какво не ви връщат картата. Ако главната карта остане в банкомата, то парите могат да се преведат в дубликата непосредствено по телефона.

Не използвайте банкомати, върху които не е посочен телефон на организацията. В сходни банкомати може да ви пропадне освен картата, само че и парите от сметката.

Запишете авансово телефона на вашата банка, с цел да може да блокирате картата или да преведете пари на друга сметка.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР