Отиде си скулпторът Янко Бонев, съобщава БГНЕС. Той е автор

...
Отиде си скулпторът Янко Бонев, съобщава БГНЕС. Той е автор
Коментари Харесай

Отиде си известен български скулптор, създал единствения пам...

Отиде си скулпторът Янко Бонев, оповестява БГНЕС. Той е създател на редица значими произведения в региона на скулптурата в България.

Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 година в гр. Русе. През 1975 година приключва Националната Художествена Академия - компетентност Керамика и стартира да работи в региона на монументалната пластика. Предпочитаният от него материал за работа е бронза. През годините взе участие в голям брой национални изложения. Негови произведения и осъществени планове могат да бъдат видени в разнообразни български градове. Някои от тях сацентралният площад в гр. Добрич, фонтанът на централния площад в гр. Благоевград, фонтанът на централния площад в гр. Русе, Националният Дворец на Културата - София и доста други. 

Той също по този начин има опит в екстериорния и интериорен дизайн на обществени здания. Името на Янко Бонев участва в Българската енциклопедия за монументални изкуства. Творбите му украсяват арт галерии в Париж, Виена, Барселона, Лондон и частни сбирки на ценители. 

През 2013 година шест от творбите му са включени в юбилейната експозиция „ 300 години масонско изкуство ” в Библиотеката-музей във Freemason’s Hall Grand Temple в Лондон. По този мотив той сподели: „ За мен бе голяма чест и неспокойствие, че творбите ми се подредиха до тези на Алфонс Муха и Уилиям Хогарт и че бях единственият жив създател ”.

Една от последните му значими произведения е първият у нас монумент на Симеон Радев (1879-1967), видният български масон, публицист, посланик, историк, бунтовник, журналист и създател на „ Строителите на модерна България ” – едно от най-важните историографски проучвания в българската литература. Той се намира в парка директно до постройката Националния замък на културата в София.

Участвал е на Олимпийските игри в Мексико 1968 год. като играч по гребане.

Опелото ще се състои на 18-ти януари, сряда, в църквата " Света София ", от 12.00 ч.

„ Всеки ваятел оставя своите творби във времето, а Янко Бонев има водеща роля в българската статуя и ще остави своята трайна диря там ", сподели скулторът и ръководител на Народното събрание Вежди Рашидов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР