Отиде си на 78 години. Поклон!Петър Жеков. Вълшебния стрелец. Жектрик.

...
Отиде си на 78 години. Поклон!Петър Жеков. Вълшебния стрелец. Жектрик.
Коментари Харесай

Петър Жеков - Жектрик: Велик български футболист

Отиде си на 78 години. Поклон!

Петър Жеков. Вълшебния стрелец. Жектрик. Отиде си на 78 години. Един популярен български футболист. Един от най-великите. Чувствам се длъжен да кажа нещо за най-големия голмайстор в българския футбол, написа Филип Друмчев в. На път за Вечния град ще опиша нещо за безконечния голмайстор.

През годините имах щастието да контактувам няколко пъти с митичния изпълнител. Земен човек. Приятен събеседник. И в прочут смисъл зевзек. Мнозина сътрудници към този момент изброиха триумфите на Петър Жеков - безмилостен снайперист на ЦСКА, Берое и националния тим. Макар и във време със мощна конкуренция в държавния отбор, Жеков има на сметката си 25 гола в 44 мача за България. През календарната 1968 година вкарва общо 84 (!) попадения. Както означи Андрей Демирев, най-хубавото достижение на Меси е 79 гола в един сезон.

Сред богатия ни футболен фоклор някак апропо остава фактът, че при започване на 70-те години в ЦСКА идва публична покана от Барселона за договаряния по отношение на трансфер на Жеков на " Камп Ноу ". Документът е подписан от самия Ринус Михелс, който води каталунците по това време.

" Български офицер не се продава ", дават отговор от " Армията ". И толкоз. Няколко години по-рано в Южна Америка също хвърлят око на централния нападател. " Бразилците предлагаха $750 000 за мен, но кой ще те пусне в ония години ", сподели ми един път бат' Петьо. Друга нелепост - Вълшебния стрелец стопира с футбола на едвам 29-30 години, изпратен е рутинно с букет и знаменце преди мач в 10 часа сутринта. А приказваме за исполин в историята на ЦСКА.

Друг път пък описа за своя гол в прощалния мач на Лев Яшин. " Влизам в игра. Корнер. Боби Чарлтън центрира, блъскам с глава. Гол. С първото допиране ". Много си обичаше именитото попадение против Левски от 1973 година Онзи изстрел в 90-ата минута за 2:1. Казваше, че в шутирал крачка-две след точката в централния кръг. " След това този гол изчезна. Питал съм в малкия екран, няма го. Тогава съвсем всички публицисти бяха левскари, очевидно са го изрязали от архива този мой гол. Няма го. Щеше да е хубаво да го видят младите ", показа един път Жеката.

За Левски, за Гунди говореше постоянно с почитание. Въпреки огромното съревнование. С наслаждение се връщаше към времената, в които учи младите Стоичков, Костадинов и Любо Пенев на мурафет. Фауловете. Ударите. Ицо стоял и попивал въз основата в Панчарево. Любо и Емо - и те. " Последни оставахме. Бъзиках ги. Уморихте ли се, питах ги. Добре, който уцели гредата от центъра, може да си потегля ", спомняше си. " Има похват къде тъкмо да удариш и с коя част на ходилото да го направиш ", споделяше още. Уроци при " Златната обувка " от 1969 година А на вратарите: ей там ще ти я вкарам, подготвен ли си, хоп, в мрежата. Веднъж ми описа по какъв начин от " Франс Футбол " организирали в Париж игри на дузпи всред някои от най-големите футболни звезди по това време: " Хич не ми мигна окото. Вкарах си всички дузпи, а на Герд Мюлер му спасих три ". В началото на 90-те във " Футбол шоу " изкараха на сцената половин дузина майстори, с цел да покажат по какъв начин се вкарва топката в дупката на таблото. Жеката запретна леко ръкавите на сакото, уточни къде ще вкара и им сподели по какъв начин става. В дребния отвор. Без неточност. Дежа вю - Стоичков против Уго Санчес, година-две по-рано.

По-горе споделих зевзек. Пред мен " Златната обувка " на Европа изрече прословутата си фраза за козирката. Беше преди полуфинала сред ЦСКА и Берое през 2016 година " Играем с някакви от селата, дето упражняват по два-три пъти в седмицата. Берое е професионален тим. Ако уцелим два пъти вратата им, съм подготвен да скоча надолу с главата от козирката на стадиона ", рече тогава Жеката. Някои почитатели му скочиха, дори след мача един от младите футболисти на Христо Янев го прикани в ефир да се качва на козирката и да скача.

На другия ден се чуваме. Вълшебния стрелец удовлетворен, смее се: " Видя ли? Така се прави. Аз ги надъхах по този начин. Това е методът. В спорта е по този начин - би трябвало да излезеш с доста хъс, със завист. Аз желаех да ги ядосам. Подразних ги и те изиграха най-хубавия си мач през сезона. Накрая в действителност Берое имаше единствено два удара, само че в навън ".

Петър Жеков. Златната обувка. Вълшебния стрелец. Поклон!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР