Отиде си инж. Александър Чобанов – създателят на Българската машина

...
Отиде си инж. Александър Чобанов – създателят на Българската машина
Коментари Харесай

СКРЪБНА ВЕСТ: Почина инж. Александър Чобанов - ученият, създал българската машина за гласуване

Отиде си инж. Александър Чобанов – основателят на Българската машина за гласоподаване и общински консултант в Пловдив след 1989 година Инж. Чобанов обичаше идеите и се бореше до край за тях, споделят приятелите му. Децата на България – бъдещето на страната ни, бяха неговото ентусиазъм. За тях сътвори Национално учебно заведение по роботика „ НУР България “.

Развиваше знанията и уменията им с кубчето РУБИК или ЛЕГО роботите, хлапетата го гледаха с необятно отворени очи, а той като един от определените от ориста учители им отговаряше с бащинска безрезервност. Сред съидейниците и приятелите си Сашо бе обичан човек за другарство, тъй като обичаше да се майтапи – преди всичко със себе си. Владееше до съвършенство изкуството да основава другарства, да печели партньорства, да намира съидейници.
свързани новини10308на 01.10.20217713на 01.10.2020
Години наред инж. Чобанов посвети на създаването на Българската машина за гласоподаване и въпреки да вложи цялата си персонална сила, в никакъв случай не сподели „ аз”. Винаги използваше „ ние” или „ нашият екип от консорциума „ Математици, информатици и роботици без граници “. Настоящето за Александър беше забавно. Впускаше се във всеки нов план с напълно отдадено сърце и отворени очи за бъдещето.

По време на миналогодишните митинги в София сътвори Уличен свободен университет – място на площада – на жълтите павета, където да се упражняват и да се научат хората по какъв начин да гласоподават с машини. В продължение на месеци показва опциите на Българската машина за гласоподаване, която работеше безотказно на пл. „ Орлов мост “ и пред Президентството в продължение на 16 ч. без връзка с електричество или Интернет.

Инж. Александър Чобанов е роден на 20 октомври 1958 година в Батак. Наследник е на Чобановия жанр – дейни дейци на Съединението, а след Освобождението – будни предприемчиви българи в Голямо Конаре и Пловдив. Завършва Технически университет – София, инженер по електроника – революционна компетентност за това време. След това приключва компетентност „ Международни стопански отношения”. Преди три години стартира докторантура – в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ), с цел да надгради просветителната си визитка с научна степен.

В лицето на управлението на УниБИТ откри поддръжка на своята идея: България да гласоподава на Българската машина за гласоподаване. Александър Чобанов бе мощно обвързван и с родния Пловдив. След измененията през 1989 година той е общински консултант под тепетата. След това животът го води в далечно Чили, където основава и управлява Националния тим по информатика на Чили. Негов чилийски възпитаник донася първия златен орден по информатика от Световната олимпиада по информатика.

Печели уважението на президентката на Чили Мишел Бачелет. Негови възпитаници работят в Гугъл.В Чили основава и управлява фабрика за произвеждане на компютри в партньорство с Пакърд Бел. През 2010 година се завръща вкъщи с вярата, че България е изпреварила Чили в бурното си демократично развиване. Създава Национално учебно заведение по роботика „ НУР България “ – извънкласно учебно заведение, в което образованието е насочено към занимателно и забавно образование в игрови жанр за леко и прелестно преодоляване на логичен и на практика познания и умения на учениците.

Изпълнението на тази стратегия е извънредно сполучливо – „ НУР България “ има филиали в Пловдив, Асеновград, София, Бургас. Отбор на „ НУР България “ взе участие в три следващи години в NASA International Space Apps Challenge – най-малките участници в най-голямото съревнование в региона на нововъведенията, създавани от възпитаници.

Поклонението и погребението ще бъдат в Траурен парк „ Север “ – Рогошки гробища, Пловдив, на 20 ноември 2021 година, събота, от 13 ч.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР