Отхвърляме претенциите на Национален фонд Култура към организацията 36 маймуни

...
Отхвърляме претенциите на Национален фонд Култура към организацията 36 маймуни
Коментари Харесай

Гергана Димитрова, 36 маймуни: НФК упражнява административен произвол върху културния сектор

Отхвърляме претенциите на Национален фонд " Култура " към организацията " 36 маймуни " като неоснователни. Това е административен произвол, няма да разреша да се съсипе организацията. Ето какво сподели Гергана Димитрова от организацията " 36 маймуни ", която НФК съди за 186 000 лева плюс лихви, поради два плана, по които фондът има възражения: " Фондът съди организацията. НФК има искания, които за нас са неоснователни. Казусът ще се реши в съда, разноските за юристи за нас са големи, става дума и за големи суми, за които се води дело ", сподели още Димитрова.

" В нашата сметка имаме пари за реализация на продукции в областта на театъра главно и ние продължаваме да го изпълняваме макар огромните непредвидени разноски по това дело ", добави Димитрова.

" В правосъдния иск има 3 обвинявания – първото е неупоменаване на фонда като продкрепил плана " 37 клечки кибрит ". Има извадки от изявления. При нас всички материали имат и съответните атрибути на упоменаване. Не знам кой е правил мониторинга на инцидентен принцип, само че считам, че той не е бил осведомен с плановете. Обвинени сме, че не упоменаваме поддръжка за план, в чието осъществяване ние нямаме поддръжка от НФК.Той е подсилен от интернационалните източници и столична програда " Култура ". В един от плановете пък НФК няма отношение към продукция – тя е част от програмата, само че не е финансирана от НФК. Не сме длъжни в този смисъл да упоменаваме фонда по този план. Във всички публични събития го упоменяваме, само че във Facebook и Инстаграм, където ограничаването върху знаците е огромно, в 4 упоменавания, където каним публиката да не не помни събитието, не сложихме таг и лого. Делото е на 17 януари, то ще се влачи, ще има обжалвания ", даде детайлности по проблема Димитрова.

" Никога НФК не е комуникирал с бенефициенти по този метод – с каузи. Ако има пропуски, първо получаваме мейл, с цел да ги отстраним. Ние изпратихме писмо несъгласие, видяхме в какво ни упрекват. НФК ни упрекват, че не сме ги упоменали при финансиране на план, който те не поддържат. Има и изявления за плана, които не са правени от " 36 маймуни " и за които ние не сме виновни. Съдържателното противоречие, за което НФК претендират, не съществува и ние им обяснихме за какво. Адвокат ни предложи да се обърнем към министъра на културата. Обадих се на НФЦ да попитам за какво сме получили писмо за нарушавания ", съобщи още Гергана Димитрова.

" Министерството е единствената отбрана на " 36 маймуни ", няма да разреша тя да бъде унищожена от административен произвол. Отношението на НФК към бранша е надменно. Фондът желае да употребява силови способи, не да диалогизира ", сподели още тя. Не съм част от политическата група, която желае оставката на господин Драгунчев ", съобщи в умозаключение Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР