Отхвърлиха закона за възрастните хора Социалната комисия в парламента отхвърли

...
Отхвърлиха закона за възрастните хора Социалната комисия в парламента отхвърли
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха проектозакон, не харесаха дефиницията за възрастен

Отхвърлиха закона за възрастните хора Социалната комисия в Народното събрание отхвърли плана на закон за възрастните хора , импортиран от Българска социалистическа партия. Депутатите от всички парламентарни групи, като се изключи вносителите, гласоподава с " въздържал се ", поради това, че законопроектът дублира настоящи политики и не съдържа ясна финансова аргументация за препоръчаните промени.
 
Народните представители нападнаха и препоръчаната в плана формулировка за възрастен човек , обвързвана с навършването на 60-годишна възраст , а някои от тях припомниха, че в Народното събрание работят мнозина, навършили тези години, които нямат потребност от поддръжка посредством специфичен закон.
 
Приемни фамилии за самотните възрастни хора, поощряване на здравната профилактика и ученето през целия живот, както и основаване на клубове за обществен живот с общинско финансиране, са част от ограниченията, заложени в плана на закона за възрастните хора . Предлага се и въвеждане на месечна добавка за обществена интеграция, по сходство на добавката за хората с увреждания.
 
За финансирането на тези действия би трябвало да бъде основан специфичен фонд, който да се цялостни от държавния бюджет, дарения и други източници. Проектът не планува промени в други закони, и това е един от причините, с които общественото и финансовото министерство отхвърлят да поддържат предлагането на Българска социалистическа партия.
 
Депутатите от ГЕРБ показаха, че при сегашната политика на държавното управление не се постанова основаването на специфичен закон , който да дава привилегии на избрана група от хора .
 
Това провокира реакцията на Георги Гьоков , един от вносителите на плана.  " Много се страхувате да не ви обвинят, че нямате съответна политика в някоя посока. Държавната политика в поддръжка на възрастните хора я няма или, в случай че я има, е несъответстваща. Ако беше съответна, в България нямаше да има 35% от популацията оскъдно, главно образувани от възрастните хора ", съобщи той от трибуната.
 

Сред най-дебатираните оферти в плана беше дефиницията за възрастен човек - лице, навършило 60 години. Светлана Ангелова от ГЕРБ напомни, че възрастта за пенсиониране у нас се усилва. " В България дамите се пенсионират през 2017 година на 61 години, мъжете се пенсионират на 64 години. Има доста сътрудници, народни представители, които са съгласно тази формулировка " възрастни хора ", а в действителност те са в дейна активност. Те нямат потребност от поддръжка и грижи ", изясни тя.

Проектът на закон за възрастните хора беше подсилен от представители на 10 пенсионерски организации , които обявиха, че в случай че законът не бъде признат, следващата година, по време на българското председателство на Европейския съюз, ще слагат въпроса по какъв начин се извършват политиките за съблюдаване на правата на възрастните хора . Организациите оповестиха и провеждането на народен протест на 19 октомври.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР