Отхвърленият от 48-ото Народно събрание законопроект за домашното насилие се

...
Отхвърленият от 48-ото Народно събрание законопроект за домашното насилие се
Коментари Харесай

Домашно насилие - ще бъдат ли приети адекватни мерки за защита?

Отхвърленият от 48-ото Народно заседание законопроект за домашното принуждение се употребява за популизъм и това е повода към момента да не се оправяме с казуса, а жертвите да остават без съответна отбрана. Около това се сплотиха в студиото на " Денят стартира " Кремена Кунева - някогашен народен представител от " Демократична България ", представители на неправителствената организация П.У.Л.С. и жертви на домашно принуждение.

" Когато има партии, които не подвигат вота си посредством рационални решения, а като употребяват страховете на хората, подобен е резултат. Казвам го толкоз самоуверено, тъй като закона, който внесохме в 48-то Народно заседание беше извънредно изчистен, подсилен през всяка една институция, минал през всички комисии, през които трябваше да премине. Нямаше съвсем никакви забележки. Спорните текстове, даже там, където можеше да има и дребен детайл на спор, който да провокира някакъв тип на публично неодобрение, бяха извадени към този момент от законопроекта. Този закон беше употребен напълно за политически цели ", акцентира Кремена Кунева

Един от главните проблеми е практиката потърпевшата жена, а не насилникът, да се вади от средата, в която живее. Това стопира доста дами да потърсят помощ, споделя Диана Николова от П.У.Л.С., която също и била жертва на домашно принуждение.

" В доста случаи първо те е позор, а след това е страха. Ще кажа единствено, че няма нещо по-хубаво от свободата да решаваш личния си живот. Това е публичен проблем – както на съседите през днешния ден не им е работа, по този начин може да се случи и на тях в идващия миг. Никой не е застрахован. Иска ми се насилникът да се вади от средата, а не да става противоположното. Всичко стартира от фамилната среда – от доста дребна детска възраст, би трябвало да се приказва на всички места, на всички – от учебните заведения до разнообразни компании и офиси за това по какъв начин да се разпознава насилието ", сподели тя.

Юлия Андонова от П.У.Л.С. посочи, че от доста време липсва финансиране за образование на мултидисциплинарни екипи, които да включват представители на разнообразни институции виновни за казуса. Така новите служители на реда, които са постъпили на работа и новите обществени служащи не са подготвени по какъв начин да реагират в такава обстановка.

Тя прикани за създаване на повече спешни центрове в другите райони на страната, както и за указател на случаите на домашно принуждение.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР