Отглеждане на сладък кестен в градината – как да процедираме?

...
Отглеждане на сладък кестен в градината – как да процедираме?
Коментари Харесай

Отглеждане на сладък кестен в градината – как да процедираме

Отглеждане на сладостен кестен в градината – по какъв начин да действаме? Съветваме феновете на хубостта и здравословния метод на живот да обърете внимание на кестена. Кестенът е прелестен декоратор на нашите градини и отличен врач за нашите души и тела. Само 15 минути, прекарани под кестен, могат да ви заредят с сила за целия ден, а плодовете му са извънредно потребни за здравето.

Вкусните ядки от ядливите типове кестени се употребяват за подготвяне на огромно многообразие от ястия. А негодните за консумация плодове от конски кестен се употребяват в националната медицина от антични времена.

Castanea sativa , сладкият кестен, е широколистно дърво, което пораства в Южна Европа, Западна Азия и Северна Африка. Сладкият кестен е подобаващ за подкастряне и нов напредък и по тази причина постоянно се отглежда поради дървесината му. Той създава ядки, които са годни за консумация и могат да се пекат и употребяват по разнообразни способи. Традиционно се похапват през есента и на Коледа.

Знаете ли, че дефинираха село Брежани като Европейска столица на кестените? А знаете ли, че кестените могат да доживеят до 700 години?

Как да отгледаме сладостен кестен в градината – идентифициране и плодове

Отглеждайте сладки кестенови дървета на слънце или частична сянка, във влажна, добре дренирана почва. Сладките кестенови дървета могат да живеят до към 700 години, макар че са регистрирани и доста по-стари дървета.

Идентифициране на сладостен кестен. Листата на сладкия кестен са дълги с назъбени ръбове и изпъкнали жилки. Стават бронзови през есента, преди да паднат. През лятото дървото е покрито с кремаво-жълти мъжки и женски мъхести топчета с шипове. Кората е гладка, когато дървото е младо, само че ще стане по-текстурирана и набраздена, когато дървото узрее изцяло.

Когато дървото е на към 25 години, то стартира да ражда лъскави ядливи и хранителни кестени, обгърнати в бодливи зелени черупки. Плодовете на кестена са затворени в уютни черупки (всяка с 1 до 3 ядки). Те са вкусни, изпечени на огън и могат да се смилат на брашно. Не ги бъркайте с плодовете на конския кестен ( Aesculus hippocastanum ), които са неядливи.

Кестените цъфтят красиво и дават плодове в градините и парковете на България. Цъфналите цветове на сладкия кестен обезпечават както нектар, по този начин и прашец за опрашители като пчели , а катериците ядат ядките. Някои типове молци се хранят с листата.

Къде да отглеждаме сладостен кестен? Отглеждайте сладки кестенови дървета на слънце или частична сянка, във влажна, само че добре дренирана почва. Това е огромно дърво, тъй че е уместно за доста огромни градини. Въпреки това може да се подрязва и да се поддържа в по-малък размер.

Кестеновите дървета са ярки индивидуалисти. Колкото и да се пробвате, нищо няма да пораства под тях, тъй като кестенът основава доста гъста сянка, а мощните му повърхностни корени пречат на други култури да се развиват сполучливо. Но този минус елементарно може да се трансформира в добродетел. Можете да монтирате култивиран пейки под кестена, където в горещите летни дни ще бъде прелестно да се скриете от изгарящите лъчи на слънцето.

Отглеждане на сладостен кестен в градината от фиданка

Сладките кестени могат да бъдат закупени като растения на гол корен и засадени от късна есен до ранна пролет. Засадете в квадратна дупка, която е задоволително огромна, с цел да могат корените да се разпространят, като се уверите, че дървото седи на същото равнище, на което е било, когато е било засадено преди (трябва да можете да видите “почвена марка ” към основата на стъблото, с цел да ви напътства). Запълнете с почва и деликатно притъпкайте, полейте добре и мулчирайте почвата с компост .

Може да смесите почвата, извадена от ямите, с хумус и пясък в съответствие 2: 1: 1 и прибавете 0,5 кг доломитово брашно и гасена вар. Изсипете също по този начин 200 г азотно-фосфорно-калиев тор във всяка дупка. На дъното на дупките поставете дренажен пласт (камъчета или натрошен камък, разбъркан с пясък) с дебелина 10-15 см. След това го поръсете малко с почвен субстрат, полейте дупката добре с вода, поставете разсада в нея и деликатно напълнете дупката с готовата почва и леко я уплътнете с ръце.

Как да подрязваме сладкия кестен? Дърветата от сладостен кестен изискват малко или никакво подкастряне, защото естествената рамка на дървото е добре уравновесена. Няма мощно растящи филизи, които се нуждаят от ръководство, тъй че не изисква рутинна резитба. Ако подрязвате, направете го в края на зимата/ранната пролет и отстранете болните или развалени клони или издънки, които се пресичат или порастват в нежелани направления.

Засаждане на семена от кестен (през есента) – развъждане на сладостен кестен в градината

Семената (ядките) от кестени покълват съвършено навън даже и без нашата интервенция. Съберете падналите ядки през есента и извършете процедурата за стратификация (съхраняване на студено). За да извършите това, поставете ядките в отворена кутия, поръсете с пясък и поставете в хладилника или в мазето за 10-12 дни. Оптималната температура за стратификация е +5…+6°С. След това можете да поставите семената в авансово готова леха в градината.

Разрохкайте и напоете добре почвата, засадете ядките на 5-6 см и на разстояние 10-15 см една от друга, след което ги покрийте с паднали листа (не е належащо да ги заравяте). Семената от сладки кестени са подготвени за зимуване, а напролет ще видите зелени издънки и просто би трябвало да ги разредите, оставяйки най-силните растения.

Отглеждане на сладки кестени: вредители, заболявания и препоръки за закупуване

Сладкият кестен е изложен на риск от гъбични болести.

  • Маната по сладкия кестен е гъба, която може да аргументи рани по кората и да докара до загиване или гибел на дървото;
  • Младите дървета могат да бъдат развалени от катерици;
  • Може да се разболее от болест, породена от фитофтора. Петната по листата също може да бъдат проблем;

Съвети за закупуване на сладостен кестен

  • Уверете се, че имате задоволително място за развъждане на сладостен кестен – в последна сметка дървото може да доближи повече от 20м x 15м;
  • Вероятно ще намерите сладостен кестен в профилиран разсадник за дървета или онлайн. Винаги купувайте дървета от реномиран разсадник, който продава сертифицирани свободни от заболявания фиданки, с цел да се предпазите от вредители и болести;
  • Потърсете растения с голи корени, които могат да бъдат закупени и засадени в сезона на покой – те нормално са по-евтини;


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР