Отглеждане на гъби рейши – ако търсите лечебен вид гъби,

...
Отглеждане на гъби рейши – ако търсите лечебен вид гъби,
Коментари Харесай

Отглеждане на гъби рейши – как да отглеждаме в домашни условия

Отглеждане на гъби рейши – в случай че търсите лековит тип гъби, който да отглеждате вкъщи, гъбите рейши са добър избор. Рейши гъбите са известни със своите лечебни свойства и са относително елементарен и завладяващ тип за развъждане. Освен това създава красиви плодни тела. Нещо повече, нямате потребност от скъпо съоръжение или профилирани стаи за развъждане, с цел да отглеждате гъби рейши.

И има няколко разнообразни метода, които можете да употребявате, с цел да ги отглеждате. В това управление ще научите повече за гъбите рейши и най-лесните способи да ги отглеждате във вашия дом.

Какво съставляват гъбите Рейши?

Гъбите Рейши ( Ganoderma lucidum ) са сапротрофни гъби, които се хранят с мъртви или умиращи пънове и дървета от твърда дървесина. Има към 80 разнообразни типа Ganoderma lucidum по целия свят, като те имат няколко разнообразни имена. На запад рейши е най-популярното име, само че има доста други. На изток, където хората са употребявали тези гъби повече от 2000 години, те също имат няколко имена. Най-често срещаният е лингджи (lingzhi) или гъбата на безсмъртието .

Как наподобяват гъбите Рейши?

Рейши е гъба, която пораства хоризонтално от стволовете на дърветата и пъновете. Първоначално рейши се развиват като тънки пръстовидни стъбла, наречени рога. Те са наситено червени до ръждивокафяви на цвят с жълто, жълтокафяво и бяло на върха на растежа.

Зрялото рейши се изравнява във форма на ветрило и има лъскаво, наситено алено тяло, което изсветлява до оранжево, жълто и бяло към ръба. Под шапката те са жълти с пори вместо хриле, от които отделят кафяви спори. Младите гъби рейши имат влажен лакиран тип. С придвижване на възрастта шапката има наклонност да избледнява и да придобива непрозрачен кафеникав цвят.

Какъв усет имат гъбите Рейши?

Гъбите Рейши нямат добър усет и имат твърда дървесна текстура. Хората, които ги пробват, ги разказват като горчиви и малко като ястие на кора от дървета. Но усетът не е повода хората да употребяват рейши. Това е множеството лечебни изгоди, които вършат тази гъба толкоз известна.

Има няколко аргументи, заради които би трябвало да отглеждате рейши, в това число:

  • Нямате потребност от скъпо съоръжение.
  • Не се нуждаете от съвършени условия в стаята за развъждане.
  • Можете да отглеждате рейши на закрито или навън.
  • Можете да отглеждате рейши в буркани, кофи или торби и върху трупи.
  • Те бързо колонизират субстратите.
  • Те са устойчиви на инфекции и замърсители.
  • Те могат да понасят както високи, по този начин и ниски равнища на CO2.
  • Завладяващо е да ги наблюдавате, до момента в който узряват и се развиват.
  • Те са красиви гъби за развъждане.
  • Те имат голям брой изгоди за здравето.

Отглеждане на гъби рейши

Рейши са едни от най-лесните за развъждане лечебни гъби. Най-лесният метод да отглеждате рейши е да употребявате комплект за развъждане на рейши или подготвени мицелизирани дюбели за инокулиране на дървесни стъбла. Можете да ги закупите онлайн. По този метод можете да започнете процеса на плододаване незабавно откакто получите своя гъбен мицел.

Колко време лишава развъждането на гъби Рейши?

Как и къде отглеждате гъби рейши, дефинира какъв брой време им би трябвало да порастват. Пробвайте да отглеждате рейши, като употребявате готовите мицелизирани дюбели, на закрито или навън. Може да събирате прясно рейши след към осем седмици от момента, в който инокулирате субстрата.

Плододаването е най-дългият стадий и може да отнеме до шест седмици, до момента в който гъбите рейши доближат зрялост от момента, в който рогчетата се появяват за първи път. Но колонизацията е относително бърза. Обикновено на мицела са нужни 7 до 14 дни, с цел да колонизира изцяло дървеният талаш.

Въпреки това, в случай че решите да отглеждате рейши върху трупи, колонизацията лишава доста повече време. Тогава ще са нужни от 9 до 12 месеца, преди вашето рейши да стартира да дава годишна продукция. Освен това, колкото по-голям е диаметърът на вашите трупи, толкоз по-дълго лишава колонизацията.

Температурата и изискванията на развъждане също играят роля за това какъв брой време е належащо за развъждането на рейши. По-ниските температури могат да забавят процеса.

Субстрати за гъби Рейши

Целта на субстрата за гъби е да обезпечи мокър, богат на хранителни субстанции източник на храна за мицела на гъбите. Гъбите Рейши избират какво да ядат, за разлика от други типове гъби, които порастват на съвсем всичко, в това число наслойка от кафе и картон.

Гъбите Рейши избират среда за развъждане от твърда дървесина, тъй че ще би трябвало да ги отглеждате върху трупи или дървени стърготини. Когато отглеждате гъби рейши в торби или контейнери, прибавете пелети от твърда дървесина или талаш, като дървесината е най-добре да бъде от дъб .

Може да добавите овесени или пшенични трици към пелетите от твърда дървесина, с цел да осигурите спомагателни хранителни субстанции за мицела. Някои производители прибавят гипс и калциев карбонат към субстратната примес за още по-високи добиви, само че това е по желание.

Как да отглеждаме гъби Рейши на закрито

Има няколко метода, по които можете да отглеждате гъби рейши на закрито. Когато решавате кой способ е най-подходящ за вас, вземете поради равнището си на опит и какъв брой гъби желаете да отглеждате. Гъбите Рейши могат да понасят както високи, по този начин и ниски равнища на CO2 и можете да ги отглеждате в разнообразни контейнери, в това число торби, кофи, буркани и други рециклирани контейнери.

Стъпка 1: Съберете нужните материали

Първата стъпка при развъждането на гъби рейши е да набавите нужните материали като:

  • Мицел – можете да употребявате зърнест мицел или мицелизирани дюбели за инокулиране на дървесина. Препоръчваме зърнестият мицел, защото е по-лесно да се раздели и смеси със субстрата.
  • Пелети от твърда дървесина – те са лесна опция на дървените стърготини или дървеният талаш. И елементарно налични, защото хората ги употребяват за своите камини и скари. Но се уверете, че получавате пелети от широколистна дървесина, защото рейши не пораства върху иглолистни дървета .
  • Овесени или пшенични трици – триците са богата на азот добавка, добавена към субстратите, с цел да обезпечат спомагателни хранителни субстанции за мицела.
  • Големи торби за развъждане – тези торби са идеални за развъждане на гъби на закрито.

Стъпка 2: Подгответе субстрата – развъждане на гъби рейши

След като имате всичките си материали, сте подготвени да започнете. Първо, ще би трябвало да подготвите вашата среда или субстрат за развъждане на рейши. Голяма торба за развъждане нормално прави плоден блок от 2,3 кг. За да извършите подобен блок субстрат, имате потребност от:

  • 5 чаши пелети от твърда дървесина
  • 1 1/4 чаши трици
  • 6 чаши вода

Стъпките са:

  • Смесете пелетите и водата в кофа или купа и ги накиснете за 30 минути. Пелетите ще се разпаднат и ще станат на дървени стърготини.
  • Добавете триците към дървените стърготини и разбъркайте добре, до момента в който се разпределят отмерено.
  • Направете тест за изстискване, с цел да се уверите, че вашият субстрат има вярното наличие на влага. Когато леко притиснете субстрата, той би трябвало да остане дружно в ръката ви и да излязат единствено няколко капки вода.
  • Поставете сместа във вашата торба за развъждане, избутайте колкото е допустимо повече въздух и сгънете торбата.
  • Сега поставете торбата в тенджера под налягане и я варете за два часа и половина.
  • Извадете торбата от тенджерата под налягане и оставете субстрата да изстине. След като се охлади изцяло, това може да отнеме до осем часа, преминете към стъпка трета, инокулация.

Стъпка 3: Инокулация

Инокулацията е процесът на разбъркване на мицела от рейши в квалифицирания субстрат от твърда дървесина. Преди да започнете, избършете всички работни повърхности и почистете добре ръцете си със сапун, с цел да избегнете замърсяване на основата. След това би трябвало да добавите мицела към мокрия субстрат и да ги смесите дружно.

Можете да извършите това вътре в торбата, само че постоянно е по-лесно да ги смесите отвън торбата в огромна кутия или резервоар. Затворете горната част на чантата с шнур, лента или някаква вратовръзка.

Стъпка 4: Инкубация – развъждане на гъби рейши

Поставете затворената торба за развъждане на топло и мрачно място при стайна температура и я оставете да се инкубира. Рейши мицелът ще пораства и ще се популяризира в торбата, до момента в който изцяло колонизира субстрата.

Рейши е мощен колонизатор и нормално лишава 10 до 14 дни, с цел да колонизира торба със субстрат. Но при оптимални температури и 80 % мокрота, рейши може да колонизира чантата и за една седмица. По-ниските температури ще забавят процеса на колонизация.

Стъпка 5: Плододаване

След като колонизацията завърши, би трябвало да осигурите вярната температура и мокрота, наречени условия за плододаване, с цел да може вашето рейши да плододава и да създава гъби. Рейши пораства най-добре при стайна температура към 24 – 29 C, само че толерира необятен диапазон от температури.

Подобно на другите гъби, рейши се нуждае от висока мокрота, с цел да пораства най-добре. Те се оправят добре с равнища на мокрота от 85 до 90 %. Когато гъбите рейши се появят за първи път, те създават сходни на пръсти издатини, наречени рога. На този стадий развъждането на гъби рейши става забавно. Можете да отглеждате тези гъби под формата на рога или шапки, според от вашите желания.

Стъпка 6: Прибиране на реколтата

Гъбите Рейши порастват доста по-бавно от доста други типове гъби. Докато някои гъби могат да се удвоят всекидневно и да бъдат подготвени за прибиране на реколтата след седмица, рейши лишава доста повече време.

Докато порастват, гъбите рейши имат бял челен борд. Когато този борд стартира да става по-малък, това е знак, че съвсем са завършили да порастват и е най-хубавото време за прибиране на реколтата. На този стадий на зрялост те би трябвало да са ветрилообразни с червеникав цвят и влажен лакиран тип.

Кога да засадите гъби Рейши

Ако отглеждате рейши навън върху дървени трупи, най-хубавото време да ги засадите е напролет, само че можете да засадите през цялото лято. Ако отглеждате рейши навън, като употребявате чували, можете да засаждате напролет и лятото, като имате поради, че рейши пораства най-добре при температури от 24 до 29 градуса по Целзий. Когато отглеждате гъби рейши на закрито при следени условия, можете да ги отглеждате целогодишно.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР