Отделението по съдебна медицина е най-натовареното в страната това лято

...
Отделението по съдебна медицина е най-натовареното в страната това лято
Коментари Харесай

На вниманието на здравния министър: Ситуацията в бургаската морга ескалира, няма къде да приберат труповете на бежанци

Отделението по правосъдна медицина е най-натовареното в страната това лято поради мигрантската рецесия, само че никой не обръща внимание на казуса

На фона на ескалиращата бежанска рецесия у нас, има още един доста сериозен проблем, за който обаче никой не приказва и никой не обръща внимание. За него Флагман.бг алармира още през месец април т.г. Става въпрос за моргата към УМБАЛ-Бургас, която към този момент прелива от трупове на незаконни мигранти.

Обстановката е сериозна поради запълнения потенциал, което на процедура прави невероятно да се правят аутопсии. Проблемът идва от това, че прокуратурата изчаква да се разпознават хора без документи за идентичност, от които се взема и ДНК за разбор. Така не се издават постановления за служебни погребения и телата остават в камерите. Препълнена е и хладилната стая.

Отделението по правосъдна медицина в Бургас е най-натовареното в цялата страна това лято, а ситуацията с всеки минал ден става ужасно, ще преустановим работа поради невъзможността да се правят аутопсии, сигнализира пред Флагман.бг началникът доктор Галя Милева. 

От месеци тя обикаля по институциите, с цел да откри решение на задълбочаващия се проблем. 

„ С този напор на бежанци обстановката напълно ескалира. От последните месеци имаме 6 тела на мигранти, които стоят в хладилници, тъй като няма къде да ги сложим. Казват, че из Странджа имало доста умряли, а в случай че ги намерят и ги докарат тук – ще стане ужасно. Идват и студените месеци, като случаите с умрелите ще се усилят – дали от измръзване, дали от апетит. Питам аз – къде е страната, къде е Европа и за какво всички неглижират този проблем?! “, споделя доктор Милева.

В момента в моргата има общо към 40 натрупа, а потенциалът е двойно по-малък. Трупат ги един върху различен. Бежанците са най-вече от Близкия Изток, само че има и украински жители, както и руснаци. Има трупове от 2016 година и 2017 година. Няма къде да се приберат даже и телата, които ще бъдат заровени на идващия ден. Всички пространства са претъпкани, а е прекомерно топло, с цел да стоят навън. Такъв смут даже и в мутренските години не е било, споделя началникът на отделението по правосъдна медицина. 
 Всички пространства са цялостни с непотърсени тела
В началото на лятото доктор Милева е получила увещание от Министерството на здравеопазването, че ще се закупи спомагателна камера. До ден-днешен обаче обещанието не е изпълнено. Единствено е съумяла да задейства закупуването на фризер за сладолед за 1000 лева, в който са прибрани три тела. Но до такава степен. Никой от ведомството не е пристигнал в Бургас, с цел да се запознае с казуса. 
„ Трябва страната да си влезе във функционалностите и от тези пари, които се отпускат по разнообразни стратегии, в това число и за бежанци, да вземат камера за нашето поделение. Днес ми носят открита бедрена кост, човешка. Изядена от животни. Каквото и да намерят, носят ги тук, а ние какво да ги вършим? Къде да ги сложим, по какъв начин да работим? “, пита доктор Милева. 

Единственото решение съгласно нея е закупуване на камера и прокуратурата регулярно да освобождава телата, с цел да няма такова струпване. 

Тя е единственият правосъден доктор в Бургас, работи в екип със специализантка. Признава, че са на ръба на силите си. Санитарите напущат поради натоварената работа. Работят непрекъснато, без почивни дни и отпуски. Няма интерес и към специалността, защото е ниско заплатена. 

„ Колкото и да ни се желае да свършим работата, няма по какъв начин да стане, не можем да сме тук непрекъснато. Имам десетки документи, които доправям у дома измежду нощите, с цел да си приключа делата. От 2 години не съм излизала в отпуск, имам 120 дни. Обхващаме голям регион – от Обзор до Малко Търново и Резово, чак до Шумен и Сунгурларе. Понякога ни пращат случаи и от Ямбол, защото там нямат правосъден доктор. Няма интерес към специалността, тя е най-ниско заплатената от всички медицински специалности. Една сестра в операционните блокове получава доста по-висока заплата от мен. Болниците пък считат, че ние сме им в тежест “, споделя тя. 

Флагман.бг моли Министерството на здравеопазването, в лицето на министър доктор Асен Меджидиев, да вземе незабавни ограничения за отделението по правосъдна медицина към УМБАЛ-Бургас. Ако обстановката продължава с тези темпове, до няколко месеца няма да има къде да се правят аутопсии поради препълнените пространства.

Още на следващия ден ще отправим и питане към Министерство на здравеопазването, с цел да разберем до каква степен е стигнала процедурата със закупуването на хладилната камера. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР