Отдел Киберпрестъпност“ - ГДБОП неутрализира международна престъпна група, занимаваща се

...
Отдел Киберпрестъпност“ - ГДБОП неутрализира международна престъпна група, занимаваща се
Коментари Харесай

Разбиха международна престъпна група за онлайн измами

Отдел „ Киберпрестъпност “ - ГДБОП обезврежда интернационална незаконна група, занимаваща се с измами, свързани с интернет платформи за търговия с финансови принадлежности .

Задържани са общо пет лица . Работата е почнала след издаване на Европейска заповед за следствие от Германия. Разследването е било под надзора на Софийска градска прокуратура в съгласуваност с Евроджъст, следователи от Следствен отдел при СГП и взаимно с отдел „ Киберпрестъпност “ при Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи.



Двама от арестуваните са в ареста с разпореждане на прокурор в СГП за период до 72 часа, а три са арестувани за период до 24 часа.

В хода на взаимното следствие е открито, че интернационалната проведена незаконна група, е построила стройна йерархична конструкция, употребявайки голям брой тайни похвати за прикриване на незаконната си активност.

Дейността на групата се изразявала в построяването на скрити кол-центрове, чрез които причинителите се свързват с немски жители . Те се представяли за финансови брокери , като им оферират да влагат в разнообразни типове финансови принадлежности, чрез особено основани за задачата подправени уеб платформи. След осъществена инвестиция  от страна на потърпевшите, персоналният им  профил на платформата бива заличен и всичките им опити да си върнат вложените средства остават без резултат .



В интервала от 11 октомври 2022 година до 2 ноември 2022 година са осъществени дейности по следствие – претършуване и изземване в кол-център в София, девет домашни адреса и три банкови касети, както и разпити на очевидци.

Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро , както и други движимости и предмети, имащи отношение към предмета на следствието.

Действията са извършени от следователи от Следствен отдел при СГП под надзора и управлението на прокурор в СГП взаимно със чиновници от отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП-МВР, немски служители на реда от отдела на престъпната полиция в град Регенсбург и  прокурори от Офиса на основния прокурор в град Бамберг, Германия.

За едно от лицата от групата СГП изиска от Софийски градски съд да наложи запор на коли, банкови сметки и недвижими парцели, за които има доказателства, че са добити със средства от незаконната активност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР