Отдавна си мечтая да обикалям България без точен план, само

...
Отдавна си мечтая да обикалям България без точен план, само
Коментари Харесай

Да стигнеш до морето за три дни. Ден 3: Мисията успешна.

Отдавна си бленувам да обикалям България без прецизен проект, единствено с палатка, газово котлонче и необятно отворени очи. И фантазията ми най-накрая се сбъдна, а в този финален пътепис ще ви опиша по какъв начин завърши. Имах 3 свободни дни, през които да стигна от Якоруда до Созопол...

Вижте Ден 1 и Ден 2.

Поемам пътя към морето. Следващата ми спирка е Черноморец, желая да се гмуркам към скалите там. Денят е парещ, правият сектор сред Кърджали и Хасково, сякаш от ден на ден и повече се смазва от горещината, маранята оживява и като че ли рисува картина пред мен. Няма никой различен на пътя.

Виждам нещо пред себе си, движи се, дали не е следващият танц на маранята? Шипобедрена костенурка е! Здрава, само че пресича шосето, а както може би знаете те са предпазени. Отбивам деликатно, няма други коли на пътя. Хващам я и от средата на платното я придвижвам в тревата, накъдето се беше запътила. Надявам се тя да няма съдбата на котките, кучетата, лисиците и таралежите, които видях през последните дни...

Ако ви се случи да намерите костенурка, в случай че е безвредно й помогнете да пресече, като я преместите в посоката, към която се е запътила. Никога не ги прибирайте вкъщи, защото се разболяват в случай че не са в естествената си среда, а в случай че са ранени се свържете с фондации като „ Геа Челониа “ или Регионалния инспекторат по околната среда и водите! Те се занимават с обгрижването и връщането на земноводните в хабитата им. Не ги спасявайте от природата! Разгледайте сайта на фондацията, където можете да откриете същински истории за следствията от сходни „ спасявания “ и препоръки за оправянето в такива обстановки, като намирането на яйце и така нататък Те са диви животни, които имат нужда да бъдат свободни и да живеят в изискванията, за които са основани. Позволете им го.

Продължавам пътя си, качвам се в  колата тъкмо когато на хоризонта ми се е появил тир, който не бих желала да ме изпревари на еднолентовия път. Над мен летят мишелови, търсят си храна в полето, а аз се наслаждавам на красивия им полет. Моят съизвършител в пътуването ми казва: „ Има един тъкмо над нас! “. ПРАС.


Силен тон се разпръсна в колата… Да, това се случи тъкмо в същата секунда. Не видяхме какво падна, само че бе или  камъче или… по ирония на съдбата… коруба на изпусната костенурка от грабливата птица. Недалеч оттова е Маджарово, вторият минимален град в България след Мелник, където се намират предпазени и изчезващи типове скални и грабливи птици. Затова е обикновено тук да са доста. Пукнатината е изключително необичайна, не се усеща нито извън, нито от вътрешната страна. Така продължаваме пътя си с напомненото: По-малки сте от природата. Да, по този начин е.


Вечер, Черноморец. Този южен морски град със залези, които се разстилат по брега и го оцветяват като картина на Марио Жеков. Хващаме въдици, плавници, шнорхели, маски. Водата е топла, скалите са покрити с любопитни рачета. Струваше си дългият и изтощителен път, макар че стигнахме чак по залез. Осъзнах че няма да съумея да разгледам морското дъно, както обичам, тъй като под водата е цялостен мрак, а водораслите са единствено още един знак, казващ: „ Недей “. Доплувах до една канара малко по-навътре и се потопих в друго море. Това на безвремието. Нито риба, нито гмуркане имаше в този миг. И нямаше потребност. Беше вълшебно наслаждението... обгръщането от цветовете, миризмата на морето, появяването на страхливата осмокрака аудитория, която леко потракваше по скалите и подсещаше за себе си, само че се скриваше и при най-малкото желание за досег.

Решението е взето, изгревът би трябвало също да бъде почетен. 5:30 ставане, 5:50 сме към този момент на морето, този път при други скали. Спектакълът стартира, ще има и драма – малко облаци за вкус. Не наподобява на представлението от предходния ден. 


Морето последователно от спокойно става все по-бурно (вече не е за влизане, тук е и по-опасно за гмуркане), облаците крият слънцето, цветовете са единствено леко загатнати. А риболовът върви! Рибка след рибка, нямаме си никаква концепция какво влиза в живарника, само че са толкоз красиви и с приказното име… лапина. Сякаш изрисувани с водни бои или кристали – елмаз, тюркоаз, цитрин… Горди сме, имаме задоволително улов, с цел да можем да си създадем обяд. Един риболовец ни сподели обаче, че единствено локалните ги ядат… И то на супа. Не ставали.


И ние ги опитахме. Не стават.Малката лапина, с кости като за двама. Ако сте доста гладни и упорити, чопленето на дребната рибка може да се окаже и свястно, само че в случай че търсите риба за обяд... По-добре ги пуснете назад в морето. Не споделям, че не ги изядохме, само че със сигурност би трябвало да внимавате, в случай че решите и вие да опитате зеленушка (другото име на този тип лапина), поискайте и рецепта от локален за супа!

Третият ден от това пътешестване беше спокоен като утринно море, стихия зад ъгъла нямаше, единствено синьо, от време на време с малко облаци за драма...


Надявам се това тридневно приключение с мен да ви е било освен забавно, само че и потребно. Споделете в коментарите, в случай че имате сходни прекарвания или желаете да разкриете за някое приказно място, на което ви следва да пътувате или към този момент сте били!

Ден 1 и Ден 2 можете да намерите тук.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР