Отдавна исканото от много компании облекчаване на процедурата за внос

...
Отдавна исканото от много компании облекчаване на процедурата за внос
Коментари Харесай

Улесниха наемането на работници от държави извън ЕС

Отдавна желаното от доста компании облекчение на процедурата за импорт на задгранични служащи публично стана факт.

Това стана с промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, признати на второ четене, съгласно които така наречен синя карта за висококвалифицирани чиновници от страни отвън Европейски Съюз да се издава при облекчени условия.

Предложението планува да се отстрани ограничаващият лист с специалности, съгласно който се внасят висококвалифицирани фрагменти. Допълнително валидността на картата ще се увеличи - от една година сега до четири години.

В момента всяка синя карта се издава за по една година с опция да се възобнови за спомагателен интервал от още една, без ограничаване в броя на подновяванията. Трябва обаче да има съображение. С новите текстове първичният предел ще бъде повишен до 4 години. Също по този начин ще отпадне описът с специалности, по който могат да се внасят висококвалифицирани експерти без потвърдена липса на фрагменти (чрез " пазарен тест " ). Към момента този лист включва 10 специалности - от бранша на осведомителните технологии.

Промените срещнаха съпротива от страна на Българска социалистическа партия, които дружно със синдикални организации смятат, че по този метод се заплашва българският трудов пазар.

Според тях една по-добра опция е да се вдигнат заплатите от страна на бизнеса.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче счита, че възнагражденията на висококвалифицираните фрагменти и по принцип са високи, само че все пак не доближават фрагменти, което прави наложителни ограниченията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР