"Отдавна чакахме това решение на Конституционния съд", заяви на нарочна

...
"Отдавна чакахме това решение на Конституционния съд", заяви на нарочна
Коментари Харесай

НЕВЕРОЯТНО: ГЕРБ не приема решението на КС, Добрев остава в парламента!

"Отдавна чакахме това решение на Конституционния съд ", съобщи на нарочна трибунка в Народното събрание Данаил Кирилов, ръководител на правната комисия в Народното събрание.

Решава се един въпрос по принцип, с подаване и приемане на оставка. Народно събрание а, не Конституционен съд е овластения институт, който може да се произнесе по подаден оставка. В последна сметка ГЕРБ оставя Добрев като депутат, макар решението на конституционните съдии.

"ПГ на ГЕРБ подкрепихме сътрудника си, който беше подал оставката на достолепието. Той отбрани името си, ние защитихме неговото име. Напълно обикновено и обяснимо е, че константната воля на Делян Добрев не е за оставка. Приемаме, че по отношение на делото отдръпването на оставката няма съответно правно решение. Настоящото решение не взема решение въпроса за статуса на Добрев като депутат ", уточни Кирилов.
По-рано Българска социалистическа партия изиска с подписка Делян Добрев да подаде оставка, а управлението на ПГ на ГЕРБ да поеме политическа отговорност.

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание, с което не беше призната оставката на Делян Добрев от ГЕРБ като народен представител.

На съвещанието са участвали 11 конституционни съдии. Седем от тях са на мнението, че откакто депутат подаде оставка, то тя не може да не бъде призната.

Конституционните съдии не са обсъждали обстоятелството, че неотдавна Делян Добрев самичък отдръпна подадената си и не призната от Народното събрание оставка, като показват, че това са правни отношения сред него и органа.

В решението си, което работи отсега нататък, те категорично са показали, че то не визира статута на Добрев като депутат.

"Още с внасянето на нашата подписка изрично декларирахме, че става въпрос за нарушаване на Конституцията на България, съгласно което ГЕРБ я наруши - че се основава на свободната воля на народния представител, съобщи зам.-председателят на Народно събрание от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов. "Конституцията е безапелационна за всички случаи, в които може да бъде преустановен мандатът на депутат. Решението да не бъде преустановен е същинското нарушаване на Конституцията.

Политическата отговорност за това нарушаване е на управлението на ПГ на ГЕРБ и на цялата ПГ ", съобщи Жаблянов. "Това нарушение на Конституцията е съзнателно, а не непознаване на конституционните правила и правилото на свободния мандат.

"Изходът от тази обстановка за ГЕРБ е единствено един - вдишване на политическа отговорност за позволеното нарушаване, поемането на политическа и морална отговорност по един единствен вероятен метод - подаване на оставка от Делян Добрев ", се показва в изказването на социалистите. Оставката на Добрев за тях е логически резултат от цялостната линия на ГЕРБ за нарушение на правилата на правовата страна и Конституцията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР