Отчитаме голям интерес към осигурените от държавата безплатни противогрипни ваксини

...
Отчитаме голям интерес към осигурените от държавата безплатни противогрипни ваксини
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Отчитаме огромен интерес към ваксините срещу грип от страна на възрастните хора

" Отчитаме огромен интерес към обезпечените от страната безвъзмездни противогрипни ваксини за популацията над 65-годишна възраст “, показа доцент доктор Ангел Кунчев, Главен държавен здравен контрольор на обща конференция на БЛС, неправителствения бранш и българските здравни управляващи във връзка идната Световна седмица за битка с антибиотичната устойчивост. Ваксините защищават от заразните болести, против които хората са ваксинирани. Тази отбрана понижава риска от инфекции, които основават условия за разпространяване на патогенните микроорганизми. Колективният имунитет, основан от имунизациите понижава честотата на заразните болести, които могат да могат да наложат приложимост на антибиотици, а това има директен резултат върху появяването на антимикробна устойчивост.

Експертите сигнализираха, че при започване на идната година може да се чака пик на грипната вълна с тежко протичане при рисковите групи. През последните две-три години хората не са се срещали всеобщо с грипния вирус и това е повода за спад в естествения популационен имунитет против сезонния грип. Този факт може да докара до още по-голяма непредсказуемост във връзка с време и мащаб на циркулацията на грипните вируси.

Към момента нямаме изолирани грипни вируси измежду пробите, които получаваме от лечебните заведения в страната, само че се регистрира нарастване на острите респираторни инфекции и понижаване на честотата на случаите с КОВИД-19. След пика на 27-ми октомври все още те са спаднали до към 40 случая на 100 хиляди души. Само три области - области Перник, Русе и Сливен случаите са много над междинното за страната. Това сподели проф. доктор Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Тя прикани хората да се имунизират против грип, защото имунизациите съдържат всички варианти, които са циркулирали през тази година в Южното полукълбо, а в същото време въпреки и ниска, продължаващата циркулация на САРС-КоВ-2 вирусите основава риск от едновременна зараза с вирусите на грипа, когато рискът от затруднения нараства доста. Тя означи също, че сега се следи нарастване на случаите с остри респираторни болести, като за последната седмица са регистрирани 3 100, или приблизително за страната 83 на 10 000. Над 200/10 000 са записаните случаи в Пазарджик, Русе и Габрово. Най-често се изолират аденовируси и риновируси, най-вече при дребни деца и младежи. Тя още веднъж подсети, че не трябва да се изписват антибиотици при вирусни болести. Освен, че не оказват помощ при вирусните инфекции те доста способстват за увеличение на антимикробната устойчивост, индикатор по-който България се подрежда измежду страните с най-високи равнища на АМР. Лечебни заведения, които имат стратегии за вярна антибиотична политика показват понижаване на резистентните варианти.

" Грипът е съществено инфекциозно заболяване. Затова по-добре да се предпазим от него, в сравнение с да се надяваме, че то ще мине леко. Обществото би трябвало да е осведомено за изгодите от имунизациите против сезонен грип, които могат да предотвратят тежки затруднения, смъртни случаи и потребност от болнично лекуване поради грип. Това важи с особена мощ за по-възрастното население, което поради отслабения си имунитет и съпътстващите хронични болести попада в най-рисковите групи. Тази година страната е осигурила над 300 000 безвъзмездни дози противогрипна ваксина за българските пенсионери.

и съм извънредно щастлив от обстоятелството, че над 85% от тях към този момент са поставени. Благодарение на националната стратегия за ваксинопрофилактика на сезонния грип за популацията на и над 65-годишна възраст, към 14% от пенсионерите в страната са към този момент имунизирани “, показа доктор Валери Цеков, шеф на Българското съдружие по новаторска медицина.

" Много се веселя, че дружно всички работим за повишението на информираността на българското общество за грипа и сериозността на болестта. По държанието на моите пациенти тази наша взаимна работа към този момент дава резултати, защото хората на 65-годишна възраст самодейно търсят своите безвъзмездни противогрипни ваксини. В моята процедура имам от ден на ден случаи, при които младите пациенти сами си закупуват ваксини от аптеките, тъй като виждат, че при родителите им имунизацията дава резултат. За нас персоналните лекари е доста по-важно и по-лесно да работим за предварителна защита, в сравнение с за лекуване на едно заболяване. Не би трябвало да забравяме, че грипът може да протече тежко, с доста затруднения, които безусловно могат да обиден всеки орган или система и най-много - затруднения по утежняване на хронични болести. Затова приканвам българските пенсионери да се имунизират при персоналните си лекари “, сподели доктор Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

По мотив идната Световна седмица за битка с антибиотичната устойчивост доктор Цеков напомни, че антибиотиците би трябвало се използват единствено когато са предписани от доктор и прецизно се съблюдава рекомендацията приема им. Неправилната и безраборна антибиотична приложимост е главната причина за възходящата антимикробна устойчивост. На фона на неналичието на нови антибиотични молекули, увеличената АМР ни изправя пред сериозен риск напълно скоро да станем безсилни пред инфекции с резистентни към антибиотици микроорганизми. Тук на помощ ни идват имунизациите, които мощно лимитират болесттите против които са приложени, а това понижава броя на инфекциите и потребността от антибиотично лекуване. По този метод основаването на резистентни варианти може доста да намалее. Пример за това са имунизациите против пневмококовите болести, които най-често са причина за тежки и рискови инфекции при деца и възрастни над 65 година, за които се постанова дълготрайно антибиотично лекуване.

Първичната предварителна защита на болести посредством имунизация е един от значимите начини да се понижи антимикробната устойчивост. Като добър образец за воденето на устойчива политика от страна на страната в тази област той уточни новата Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година, която всяка година усилва имунизационния обсег с ваксини против сезонен грип измежду целевата група, а в този момент към този момент прибавя и опция за безвъзмездна имунизация против пневмококовите болести, съобщи burgas24.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР